Pasta Marinara

Pasta Marinara
Foto: Tv4
Elsa Billgren
Elsa Billgren

Pasta Marinara

19 ingredienser

45 m

Pasta med blåmusslor och havskräftor blir en riktigt festligt rätt att bjuda på i helgen!

Ingredienser

portioner

Marinarasås

  • 500 g blåmusslor
  • 2 schalottenlökar, fint hackade
  • 2 stjälkar stjälkselleri, fint hackade
  • 2 morötter, fint hackade
  • 4 klyftor vitlök, fint hackade
  • ca 1 krm torkad peperoncini (eller chiliflakes)
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 400 g passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • 25 g smör
  • 1 citron, zest
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 400 g pasta (pappardelle)
  • 4-6 havskräfta, kokta
  • 2 dl skalade räkor, nyskalade
  • 1 chilifrukt, fint skivad (fräsk)
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Marinarasås
    Skrubba, skölj och rensa skägget från blåmusslorna. Kontrollera att alla lever genom att knacka de som är öppna mot diskbänken. De som inte stänger sig bör du kasta.
  2. Låt musslorna ligga i kallt vatten tills de ska användas.
  3. Fräs schalottenlök, blekselleri och morötter i generöst med olivolja tills de mjuknat,
 ca 5–7 minuter.
  4. Rör i vitlök och peperoncini och fräs i ytterligare 2–3 minuter, utan att vitlöken tar färg.
  5. Häll över vitt vin och låt reducera ner till ungefär hälften.
  6. Rör i passerade tomater och vatten. Smaka av med salt och peppar och låt koka under lock i 30 minuter.
  7. Tillsätt smör i bitar och rör tills smöret smält in i såsen.
  8. Riv i citronzest och smaka av igen.
  9. Servering
    Koka pastan al dente och gör samtidigt klart såsen.
  10. Häll av blåmusslorna och rör ner dem i såsen. Täck med lock och låt koka i ett par minuter tills alla musslor har öppnat sig.
  11. Spara lite av pastavattnet innan du häller av pastan.
  12. Vänd ner pastan i såsen och späd med lite pastavatten så såsen inte känns stabbig.
  13. Toppa med havskräftor, räkor,
 chili och bladpersilja. Ringla över lite god olivolja innan servering.