Pasta Marinara
Pasta Marinara
19 ingredienser
45 m
Pasta med blåmusslor och havskräftor blir en riktigt festligt rätt att bjuda på i helgen!
Ingredienser
Marinarasås
- 500 g blåmusslor
- 2 schalottenlökar, fint hackade
- 2 stjälkar stjälkselleri, fint hackade
- 2 morötter, fint hackade
- 4 klyftor vitlök, fint hackade
- ca 1 krm torkad peperoncini (eller chiliflakes)
- 2 dl vitt vin, torrt
- 400 g passerade tomater
- 2 dl vatten
- 25 g smör
- 1 citron, zest
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Servering
- 400 g pasta (pappardelle)
- 4-6 havskräfta, kokta
- 2 dl skalade räkor, nyskalade
- 1 chilifrukt, fint skivad (fräsk)
- 1 dl färsk bladpersilja, hackad
Gör så här
Marinarasås
- Skrubba, skölj och rensa skägget från blåmusslorna. Kontrollera att alla lever genom att knacka de som är öppna mot diskbänken. De som inte stänger sig bör du kasta.
- Låt musslorna ligga i kallt vatten tills de ska användas.
- Fräs schalottenlök, blekselleri och morötter i generöst med olivolja tills de mjuknat, ca 5–7 minuter.
- Rör i vitlök och peperoncini och fräs i ytterligare 2–3 minuter, utan att vitlöken tar färg.
- Häll över vitt vin och låt reducera ner till ungefär hälften.
- Rör i passerade tomater och vatten. Smaka av med salt och peppar och låt koka under lock i 30 minuter.
- Tillsätt smör i bitar och rör tills smöret smält in i såsen.
- Riv i citronzest och smaka av igen.
Servering
- Koka pastan al dente och gör samtidigt klart såsen.
- Häll av blåmusslorna och rör ner dem i såsen. Täck med lock och låt koka i ett par minuter tills alla musslor har öppnat sig.
- Spara lite av pastavattnet innan du häller av pastan.
- Vänd ner pastan i såsen och späd med lite pastavatten så såsen inte känns stabbig.
- Toppa med havskräftor, räkor, chili och bladpersilja. Ringla över lite god olivolja innan servering.