Pavlova med passionsfrukt och bär

Foto: TV4
Pavlova med passionsfrukt och bär
15 ingredienser
1h 20m
Marängtårta i portionsstorlek med egen gjord curd av passionsfrukt och citron, toppad med grädde och färska bär.
Dryckesförslag:
Nivole, nr 7787
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
maräng
- 4 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 tsk äppelcidervinäger
Passions-lemon curd
- 3 citroner
- 3 passionsfrukter
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 125 g smör
Garnering
- 5 dl vispgrädde
- 250 g jordgubbar
- 1 kruka färsk citronmeliss
- 125 g blåbär
- 125 g hallon
- 2 msk florsocker
Gör så här
Maräng
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt hälften av strösockret under vispning på högsta fastighet.
- Tillsätt resten av strösockret efter några minuter och vispa till en tjock smet.
- Rör ner majsstärkelse och äppelcidervinäger.
- Ta en sprits eller klicka ut till 4 st lika stora runda cirklar, alternativt en stor botten på ca 18 cm i diameter, på en plåt klädd med bakplåtspapper. Marängen ska vara högre på sidorna än i mitten.
- Sätt plåten längst ner i ugnen, sänk värmen till 150 grader. Grädda i ca 60 minuter, alternativt ca 75 minuter om du valt att göra en stor botten.
Passions-lemon curd
- Skrubba citronerna i varmt vatten.
- Dela passionsfrukterna och kröp ur, sila sedan innehållet så att inga kärnor mm åker med i curden. Blanda i en kastrull.
- Riv skalet från/ zesta en av citronerna och blanda med pressad saft från alla tre citroner i en kastrull.
- Tillsätt äggen och sockret. Låt sjuda och rör till en tjock kräm. Blanda ner smöret och rör till en jämn lemoncurd. Häll upp i burk/skål och låt svalna.
Garnering
- Vispa grädden och halvera jordgubbarna.
- Riv av citronmeliss bladen.
- När marängen och curden svalnat så lägg marängen på den tallrik du tänkt att servera på.
- Bred över passions-lemon curd och sedan ett lager med grädde på curden.
- Lägg på bären.
- Garnera med ett par citronmeliss blad på varje tårta och pudra över florsocker med hjälp av en sil.