Påsktårta med mandelmaräng

NYHET
koket.se
Påsktårta med mandelmaräng och smörkräm
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Påsktårta med mandelmaräng

9 ingredienser

En ljuvligt god och naturligt glutenfri tårta med en spröd botten av mandelmaräng toppad med en len och fyllig kräm på äggulor och grädde samt färska bär och pistagenötter. Hur du gör de söta kycklingmarängerna att dekorera tårtan med hittad du här >>

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mandelbotten

  • 150 g skållad mandel, malen
  • 5 äggvitor
  • 200 g florsocker

Sjuden kräm

  • 5 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk smör

Garnering

  • blandade bär
  • kycklingmaränger (se annat recept)
  • 50 g pistagenötter, hackad
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175, över- och undervärme.
  2. Mal/mixa mandeln i en hushållsassistent eller mixer.
  3. Separera äggulor från vitor (spara gulorna till krämen).
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  5. Vänd försiktigt ner florsockret i äggvitorna.
  6. Vänd sedan ner den malda mandeln.
  7. Häll smeten i en smord form med bakplåtspapper i botten.
  8. Grädda tills mandelkakan är gyllenbrun.
  9. Ta ut och låt svalna helt.

Sjuden kräm

  1. Vispa samman äggulor, grädde och strösocker i en rostfri kastrull.
  2. Låt sjuda under omrörning på låg värme tills krämen tjocknar, passa noga så att det inte blir för varmt och äggulorna riskerar att koagulera.
  3. Rör i smöret tills det smälter och blandas väl. Låt krämen svalna något.

Montering

  1. Bred ut den avsvalnade krämen över den helt avsvalnade mandelbotten.
  2. Garnera med kycklingmaränger. Strö över hackad pistage. Dekorera med ätbara blommor, hallon, blåbär eller andra bär.

Tips!
● Se till att alla redskap är helt rena och fettfria när du vispar äggvitor.
● Var försiktig när du sjuder krämen så att den inte skär sig.
● Låt tårtan vila i kylskåp en stund före servering för bästa smak och konsistens.