Paolos skaldjurspasta

17 röster
45 min
4
Paolos skaldjurspasta
Foto: TV4

Festlig och supergod pastarätt med skaldjur, chili, vitlök och färska tomater som imponerar på gästerna men inte alls speciellt svår att laga. 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g linguine
  • 500 g frysta blåmusslor, med skal (behöver inte tinas före tillagning)
  • 500 g frysta stora räkor med skal, tinade
  • 4-6 frysta havskräftor, tinade
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt, hackad
  • 1 kruka färsk bladpersilja, hackad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 200 g körsbärstomater
  • olivolja
  • salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skala räkorna. Spara skalet för tillagning av spadet.
  2. Häll olivolja i en stor stekpanna. Krossa hälften av vitlöksklyftorna och lägg i dem hela i pannan.
  3. Tillsätt chili och hälften av bladpersiljan. Stek på mycket låg värme i 3-4 minuter. Tillsätt räkskalen och fräs dem tillsammans med vitlöken. Häll i hälften av vinet och låt det ånga bort.
  4. Pressa lite på räkskalet. Täck med vatten och låt koka i 30 minuter under lock. Sila räkspadet och ställ åt sidan.
  5. Finhacka resten av vitlöken. Halvera tomaterna. Fräs vitlök och tomater i lite olivolja.
  6. Lägg i havskräftor och musslor och låt fräsa med. Häll på resten av vinet.
  7. Plocka ut musslor och havskräftor ur pannan och lägg på ett fat bredvid (så de inte blir överkokta).
  8. Koka pastan men låt koka 1-2 minuter kortare än vad som anges på förpackningen. Häll av och spara lite av pastavattnet.
  9. Lägg i pastan och lite av pastavattnet och räkspadet. Låt koka tills pastan är al dente. Smaka av med salt.
  10. Lägg i räkor, lite av den hackade persiljan och värm snabbt samman.
  11. Lägg upp pastan i en stor skål, toppa med havskräftor och musslor. Strö över resten av den hackade persiljan.
  12. Glöm inte att matsortera skal från skaldjuren och grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din läckra skaldjurspasta. /Köket-redaktionen
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...