Panzarotti - potatissnacks med basilika och salvia

Panzarotti - potatissnacks med basilika och salvia
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Panzarotti - potatissnacks med basilika och salvia

12 ingredienser

Napolitanarna är grymma på att laga god snabbmat. De skänkte visserligen pizzan till omvärlden, men äter själva lika gärna panzarotti som snacks över disk.

Receptet ger 8 st.

Ingredienser

  • 300 g potatis [3 medelstora]
  • 1 ägg
  • 0,5 dl parmesanost, färskriven
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 4 färska basilikablad, finhackade
  • 2 färska salviablad, finhackade
  • 50 g mozzarellaost
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ev vetemjöl
  • ströbröd
  • solrosolja, för stekning

Gör så här

  1. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet
  2. och låt dem svalna en aning. Skala och pressa ner
  3. potatisarna i en bunke med potatispress.
  4. Vispa upp ägget. Skär mozzarellan i 8 tunna stavar.
  5. Blanda den pressade potatisen med det uppvispade
  6. ägget, parmesanost, örtkryddor, salt och peppar. Tillsätt
  7. eventuellt lite mjöl om degen känns för lös.
  8. Dela degen i 8 bitar, platta ut dem en aning och lägg en
  9. bit mozzarella på varje. Forma degbitarna runt mozzarellastavarna
  10. till avlånga rullar, ca 6 cm. Var noga med att täcka mozzarellan helt med degen, för annars rinner osten ut vid stekningen.
  11. Häll lite ströbröd på en tallrik och tryck och rulla panzarottin
  12. försiktigt i det. Se till att ströbrödet fäster runt om,
  13. och stek sedan rullarna i solrosolja tills de fått fin färg.
  14. Lägg dem på ett hushållspapper för att rinna av.
  15. Servera direkt.