Pannkakstårta med kantarellstuvning

NYHET
Pannkakstårta med kantarellstuvning
Foto: Köket.se
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Pannkakstårta med kantarellstuvning

18 ingredienser

1 h

Den här matiga pannkakstårtan med kantarellstuvning, potatis och dill gör sig riktigt bra till festliga tillfällen.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Pannkakor

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • smör

Fyllning

  • 400 g kantareller (färska)
  • matolja (till stekning – mängd efter behov)
  • 2 msk smör
  • 1 purjolök (liten, det vita och ljusgröna)
  • 3 fasta potatisar, kokta och avsvalnade
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal (0,5 till stuvningen, resten till garnering)
  • 1 knippe färsk dill
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 30 g parmesanost (till servering eller gratinering, eventuellt som topping)

Gör så här

Pannkakor

  1. Vispa ihop mjölet med äggen och en tredjedel av mjölken till en slät smet.
  2. Tillsätt resten av mjölken och saltet.
  3. Låt gärna smeten vila i 20 minuter.
  4. Stek tunna pannkakor av smeten i smör och låt svalna helt innan montering.

Fyllning

  1. Rensa och dela kantarellerna.
  2. Stek kantarellerna i matolja tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och stek gyllene. Om de är torra från början så stek dem i smör direkt.
  3. Finstrimla purjolöken och sautera i smör tills den är mjuk men inte brynt.
  4. Tärna eller smula den kokta potatisen grovt.
  5. Strö mjölet i kantarellpannan, rör om och slå på mjölk och grädde. Låt sjuda några minuter till en tjock stuvning.
  6. Vänd ner purjolök, potatis, citronzest och dill. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något.

Montering

  1. Varva pannkakor med ett generöst lager kantarellstuvning mellan varje lager (ca 1 dl per lager). Avsluta med en pannkaka på toppen.
  2. Toppa med lite extra kantareller, örter, riven citron och riven parmesanost.
  3. Låt gärna stå 10 minuter före servering så att tårtan sätter sig.