Pannbröd med surströmming och potatischips

Malin Söderström

Pannbröd med surströmming och potatischips

11 ingredienser

30 min + jäsning

Hemgjort pannbröd med surströmming, gräddfil, lagrad ost och potatischips är en riktigt god kombination.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Pannbröd

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, kallt
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl (ekologiskt)

Topping

  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl lagrad ost, smulad (t.ex. Västerbottensost)
  • 4-8 surströmmingsfilé, rensade
  • 1 dl rödlök, hackad
  • 1 knippe dill
  • potatischips (lätt saltade och helst mandelpotatischips)

Gör så här

Pannbröd

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll det kalla vattnet samt oljan i bunken och rör ut jästen.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta blandningen till en smidig deg innan du arbetar in saltet.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme eller över natten i kylen.
  5. Dela degen i fyra delar och dra ut degbitarna till runda ”plattor”.
  6. Hetta upp en gjutjärnspanna och stek degplattorna i den torra pannan i ca 1 minut per sida.

Topping

  1. Lägg upp bröden på en skärbräda.
  2. Bred ett tunt lager gräddfil på bröden och smula över lagrad ost.
  3. Rensa surströmmingen och fördela fisken på bröden.
  4. Toppa med lök och plockad dill.
  5. Avsluta med några potatischips som får stå för lite crunch.