Pannbröd med surströmming

pannbrod med surstromming
Malin Söderström
Malin Söderström

Pannbröd med surströmming

11 ingredienser

20 m

"Det är svårt att uppskatta antal surströmmingar som går åt men 5 per person brukar bli bra, det är dock bra att ha en extra burk i beredskap. Snåla ej med tillbehören då det oftast går mer än man kan tro. Ett tips är att lägga upp i mindre byttor av smör och skiva osten och ta fram lite i taget då osten och även smöret tar åt sig smaken av surströmmingen och det kanske inte är så önskvärt på frukostsmörgåsen.” /Malin Söderström

Ingredienser

portioner4 - 6

Pannbröd

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten (kallt)
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl (ekologiskt)

Topping

  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl hårdost, smulad (lagrad t.ex. Västerbottensost)
  • 4-8 surströmmingsfilé, rensade
  • 1 dl rödlök, hackad
  • 1 knippe dill
  • potatischips (lätt saltade och helst mandelpotatischips)

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken. Rör ner det kalla vattnet och oljan. Rör ut jästen och arbeta ner mjölet. Arbeta till en smidig deg innan saltet arbetas in.
  2. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme, eller kallt i kylen över natten.
  3. Dela degen i 4 delar och dra ut degen till runda platta bröd.
  4. Hetta upp en gjutjärnspanna och stek bröden i den torra pannan i ca 1 minut på vardera sida.
  5. Lägg upp bröden på en skärbräda och bred på ett tunt lager gräddfil. Smula över en lagrad god ost.
  6. Rensa surströmmingen och fördela bitarna på brödet tillsammans med lök. Plocka dill att toppa med tillsammans med några potatischips som får stå för lite chrunch. Servera!