Pankopanerade kyckling- och räkbollar

Pankopanerad kyckling- och räkbollar
Foto: Pelle Lundberg
Christin Kashou
Christin Kashou

Pankopanerade kyckling- och räkbollar

21 ingredienser

1 h

"Efter vinsten i Sveriges mästerkock för två år sedan har jag jobbat på olika restauranger i Stockholm, framförallt Surfers. Ni som varit där har nog stenkoll på deras räkbollar och det är vad det här är, inte exakt men näst intill. Det blir alltså en hyllning till Surfers och till alla de räkbollar jag ätit varje dag istället för frukost."/Christin

Ingredienser

portioner bollar

Kyckling- och räkbollar

  • 280 g räkor i lake (avrunnen vikt)
  • 3 salladslökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 500 g kycklingfärs
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk sesamolja
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 5 dl pankoströbröd
  • frityrolja

Dippsås

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl risvinäger
  • 2 msk sweet chilisås
  • 0,5 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 msk rostade sesamfrön (vita och svarta)
  • 1 salladslök

Servering

  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 gemsallad

Gör så här

Kyckling- och räkbollar

  1. Häll av laken från räkorna och låt rinna av i en sil ett par minuter.
  2. Hacka räkorna i grova bitar.
  3. Skiva salladslöken tunt, riv vitlöken och hacka koriandern. Lägg allt i en bunke och blanda med kycklingfärs, soja, ingefära, sesamolja, salt och peppar. Låt stå i kylen i ca 30 minuter.
  4. Häll pankon i en djup tallrik.
  5. Rulla färsen till bollar, ca 50 gram styck, och rulla bollarna i pankon.
  6. Häll frityrolja i en kastrull och hetta upp till 170 grader.
  7. Fritera några bollar i taget i ca 4 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och kycklingfärsen blivit tillagad. Använder du termometer är de färdiga vid en innertemperatur på 70 grader.

Dippsås

  1. Pressa vitlöken i en skål och blanda med soja, vinäger, sweet chilisås, ingefära och sesamfrön. Skiva salladslöken tunt och toppa dippsåsen.

Servering

  1. Gör i ordning ett serveringsfat med koriander och salladsblad.
  2. Lägg de nyfriterade kyckling- och räkbollarna på fatet och doppa dem i såsen.
  3. Bollarna håller i ca 3 dagar i kylen och kan värmas upp genom att friteras igen, perfekt om du vill förbereda inför en middag.

Tips! Originalreceptet innehåller även kokt ris. Så du kan byta ut 200 gram av kycklingfärsen mot kallt kokt ris om du skulle råka ha det i kylen.