Paj med potatis och lök

Paj med potatis och lök
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Paj med potatis och lök

19 ingredienser

1 h

Den här härliga pajen med potatis och lök serveras med färskostdipp och är en riktigt god förrätt eller sidorätt till exempelvis soppa.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 3 bananschalottenlökar
  • 2 gula lökar (görna Borrettana)
  • 1 rödlök
  • 10 lökar (små röda)
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 msk smör
  • 2 msk crema di balsamico
  • 40 g rörsocker (gärna Cassonade)
  • 3 bakpotatisar
  • 1 rött äpple

Pajdeg

  • 110 g smör
  • 220 g vetemjöl
  • salt
  • 1 klyfta vitlök

Färskostdipp

  • 150 g färskost
  • 80 g färsk ingefära
  • 1 citron
  • 1 knippe gräslök
  • salt

Gör så här

Fyllning

  1. Skala och dela all lök. Spara de små röda lökarna men stek övriga sorter försiktigt med rosmarin och smör.
  2. Tillsätt vinäger och socker och stek tills det är lätt karamelliserat.
  3. Skala och skiva potatis samt äpple tunt. Vänd ner bitarna i pannan och låt svalna.

Pajdeg

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen.
  2. Fyll en pajform med degen och förbaka i 10 minuter på 160 grader.
  3. Fyll pajen med fyllningen och baka på 160 grader i ca 30-40 minuter

Färskostdipp

  1. Blanda färskost, ingefära, citron och gräslök samt smaka upp med salt.
  2. Servera dippen till pajen som varmrätt eller förrätt.