Oxrullader med gräddsås och rostad svartkål

Oxrullader med gräddsås och rostad svartkål
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Oxrullader med gräddsås och rostad svartkål

27 ingredienser

2 h

Oxrullader med gräddsås, rostad svartkål, purpurkål, grov Asterix-potatis och inlagda Ingrid Marie äpplen blir en svårslagen middag till helgen!

Ingredienser

portioner

Rullader

  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 msk dijonsenap
  • 8 skivor innanlår (oxe) [ca. 600 700 g]
  • 1 förp ansjovis
  • 8 skivor fläsk, tunt och kallrökt
  • vitpeppar
  • 2 dl kalvfond
  • 2 dl grädde
  • salt
  • majsstärkelse

Grönkål

  • 1 grönkål
  • 1-2 cm färsk ingefära
  • 1 chilifrukt
  • 2 msk rapsolja
  • salt

Potatis

  • 500 g potatis
  • 0,25 purjolök
  • salt
  • 2 msk rapsolja

Äppelsallad och servering

  • 2 äpplen
  • 1 tsk ättika 24 %
  • 2 msk honung
  • salt
  • 1 saltgurka
  • 1 dl lingon, rårörda
  • persilja, finhackas till anrättningen

Gör så här

Rullader

  1. Skär löken fint och smörfräs den. Tillsätt avslutningsvis lite dijonsenap och låt det svalna.
  2. Lägg ut köttet, bred på löken, 2 anjovisfiléer och en skiva rökt fläsk. Pudra vitpeppar över.
  3. Rulla ihop köttet och stäng med tandpetare.
  4. Bryn rulladerna fint i smör. Slå på fonden och brässera under lock i ca 1 timme.
  5. Känn på rulladerna och ta upp dem om de är möra. Ta även bort tandpetarna.
  6. Koka ner fonden, tillsätt grädde och smaksätt med salt och vitpeppar. Red av med maizena till lagom konsistens.

Grönkål

  1. Plocka kålen och finriv ingefäran ovanpå den.
  2. Strimla chilin och vänd ner med lite rapsolja och häll över grönkålen. Salta.
  3. Rosta grönkålen på plåt i ca 20 minuter på 175 grader så den blir frasig.

Potatis

  1. Skala potatisen och koka den i 15 minuter.
  2. Tillsätt skuren purjolök, salt och lite rapsolja. Koka vidare 5 minuter och krossa potatisen sedan grovt.

Äppelsallad och servering

  1. Skiva äpplet fint och marinera bitarna med ättika, honung och lite salt.
  2. Hyvla saltgurkan och blanda med äpplet.
  3. Vänd runt allt i en bunke
  4. Servera rulladerna med den härliga såsen, potatisen, rårörda lingon, den rostade kålen och äppelsalladen.