Ostgratinerat knäckebröd med lyxig äggröra och rökt makrill

Ostgratinerat knäckebröd med lyxig äggröra och rökt böckling
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ostgratinerat knäckebröd med lyxig äggröra och rökt makrill

10 ingredienser

15 min

En riktig dunderfrukost, lyxig brunch eller som litet sommarmellanmål. Så enkelt och så himla smarrigt!

"Det här är lyx! Jag tror att den engelska drottningen skulle göra små piruetter av den här äggröran" /Ernst

Ingredienser

portioner
  • 8 knäckebröd (Små runda eller brutna portionsbitar av en större rundel)
  • 100 g lagrad ost (ex västerbottensost)
  • 0,5-1 tsk hel kummin
  • 8 ägg
  • salt
  • 1 dl crème fraîche
  • rapsolja, till stekning
  • 250 g rökt fisk (ex böckling eller makrill)
  • 1 knipplök (eller gräslök)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg upp knäckebröden på en plåt och riv över osten. Strö över en nypa hel kummin på varje knäckebröd. Gratinera i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills osten smälter och bubblar lite.
  3. Knäck 7 av äggen i en stor bunke. Tillsätt salt och vispa sönder äggen, blanda i crème fraîche och rör runt.
  4. Stek äggröran i lite rapsolja på svag till medelvärme. Rör runt med en stekspade, så det inte blir en omelett.
  5. Ta av äggröran från värmen när den börjar sätta sig, låt den vara lite lös fortfarande. Rör runt och låt äggröran bli klar på eftervärmen. Knäck och separera äggvitan och äggulan i det sista ägget. Tillsätt äggulan och rör ner den i äggröran - då blir äggröran både krämigare och vackert gul. (Äggvitan kan du spara i kylskåpet eller frysa in)
  6. Lägg äggröra på bröden. Bryt fisken i mindre bitar och lägg på äggröra. Garnera med strimlad blast från knipplök (eller gräslök) och lite flingsalt.