Ost- och svamppaj
Ost- och svamppaj
18 ingredienser
En fantastiskt god svamppaj med smaksatt pajskal och läcker svampfyllning med Västerbottensost.
Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 6 kexsticks (med smak av vällagrad ost)
- 140 g smör, kallt
- 3 dl vetemjöl
- 4 msk vatten
Fyllning
- 400 g skogschampinjoner, kvartade
- 1 gul lök, grovt hackad
- 3 klyftor vitlök, finhackad
- 40 g färsk spenat
- 1 tsk torkad timjan
- salt
Stanning
- 4 ägg
- 3 dl grädde
- 150 g Västerbottensost
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 2 msk japansk soja
Till servering
- salladsmix
- körsbärstomater
- ev färsk persilja
Gör så här
- Mixa kexsticksen till ett smul i en matberedare. Tillsätt smör och vetemjöl och mixa igen. Tillsätt vattnet och mixa till det precis går ihop till en degklump.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 0,5 cm tjocklek. Klä en pajform med pajdegen, låt lite degkant hänga över formens kant. Nagga botten med en gaffel och ställ i frysen 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förgrädda pajskalet 10-13 minuter. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Skär svampen i grova bitar. Skala och hacka gul lök grovt och skiva vitlök fint.
- Fräs svampen i olja i en stor stekpanna. Tillsätt lök och vitlök efter några minuter, fortsätt steka tills löken mjuknat. Strö över timjan och vänd ner spenat, låt fräsa 1 minut. Smaka av med salt.
- Lägg fräset i pajskalet.
- Blanda ägg, grädde, cayennpeppar, soja och riven Västerbottensost i en skål. Häll smeten i pajformen.
- Grädda i 45-50 minuter i ugnen (150 grader). Ta ut och låt svalna.
- Skär bort kanterna som hänger över formen med en kniv.
- Skär i bitar och servera tillsammans med en blandad sallad med tomater. Garnera gärna med persilja.
Tips! Kantbitarna som du skär bort från pajdegen efter gräddning passar fint att toppa salladen med.