Ost- och svamppaj

POPULÄRT
koket.se
Ost- och svamppaj
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Ost- och svamppaj

18 ingredienser

En fantastiskt god svamppaj med smaksatt pajskal och läcker svampfyllning med Västerbottensost.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 6 kexsticks (med smak av vällagrad ost)
  • 140 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten

Fyllning

  • 400 g skogschampinjoner, kvartade
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackad
  • 40 g färsk spenat
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt

Stanning

  • 4 ägg
  • 3 dl grädde
  • 150 g Västerbottensost
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 2 msk japansk soja

Till servering

  • salladsmix
  • körsbärstomater
  • ev färsk persilja

Gör så här

  1. Mixa kexsticksen till ett smul i en matberedare. Tillsätt smör och vetemjöl och mixa igen. Tillsätt vattnet och mixa till det precis går ihop till en degklump.
  2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 0,5 cm tjocklek. Klä en pajform med pajdegen, låt lite degkant hänga över formens kant. Nagga botten med en gaffel och ställ i frysen 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Förgrädda pajskalet 10-13 minuter. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Skär svampen i grova bitar. Skala och hacka gul lök grovt och skiva vitlök fint.
  6. Fräs svampen i olja i en stor stekpanna. Tillsätt lök och vitlök efter några minuter, fortsätt steka tills löken mjuknat. Strö över timjan och vänd ner spenat, låt fräsa 1 minut. Smaka av med salt.
  7. Lägg fräset i pajskalet.
  8. Blanda ägg, grädde, cayennpeppar, soja och riven Västerbottensost i en skål. Häll smeten i pajformen.
  9. Grädda i 45-50 minuter i ugnen (150 grader). Ta ut och låt svalna.
  10. Skär bort kanterna som hänger över formen med en kniv.
  11. Skär i bitar och servera tillsammans med en blandad sallad med tomater. Garnera gärna med persilja.

Tips! Kantbitarna som du skär bort från pajdegen efter gräddning passar fint att toppa salladen med.