Örtmarinerad lammfilé med rödvinssås

POPULÄRT
Örtmarinerad lammfilé med rödvinssås
Foto: Tv4

Örtmarinerad lammfilé med rödvinssås

Av: Eva - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

1 h

Örtmarinerad lammfilé med rödvinssås, potatisgratäng och långbakade körsbärstomater blir en välsmakande huvudrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammfilé

  • 600 g lammfilé
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 citron, eko
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger

Långbakade körsbärstomater

  • 500 g körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • flingsalt
  • peppar
  • ev. örter
  • ev. vitlök

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar
  • ost, riven

Rödvinsås

  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl kalvfond
  • 4 dl rött vin
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0,5 kruka timjan
  • smör, ett par klickar
  • salt
  • ev majsstärkelse

Gör så här

Lammfilé

  1. Börja med att marinera lammfilén. Hacka kryddorna, pressa eller riv vitlöken, riv citronskalet och blanda med olivolja och balsamvinäger. Täck filéerna med marinaden. Marinera en timme i rumstemperatur eller dagen innan middagen i en plastpåse i kylen.
  2. Stek filéerna på hög värme, salta och peppra och ställ sedan in dem i ugnen på 150 grader. Ta ut köttet då det uppnått 58 grader för att få det rosa/rött. Lägg köttet i foliepapper och räkna med att temperaturen kommer att öka ett par grader under detta moment.

Långbakade körsbärstomater

  1. Lägg tomaterna i en form och häll på olivolja och vinäger. Salta och peppra. Ställ tomaterna i ugnen på 100 grader i cirka 5 timmar eller på 125 grader i cirka 3 timmar.

Potatisgratäng

  1. Skala potatisen och purjolöken i tunna skivor. Fräs purjon och vitlöken i lite olja.
  2. Häll på grädde och mjölk och låt det koka upp. Tillsätt potatisen, salt och peppar. Låt allt koka cirka tio minuter under omrörning.
  3. Häll allt i en gratängform och grädda i cirka en halvtimme på 200 grader. Lyft ut och strö din favoritost över potatisen. Gratinera ytterligare cirka 10 minuter på hög värme.

Rödvinsås

  1. Bryn lök och tillsätt kalvfond, vin, pepparkorn och lagerblad. Låt allt koka ihop tills hälften återstår.
  2. Tillsätt timjan och fortsätt att reducera såsen 30 minuter. Sila den sedan och blanka av med smör. Tycker du att såsen är för tunn kan du reda den med lite maizena.
  3. Serveras med örtolja.