mattlådor efter

Organisera matlådeförvaringen - så gör du

Det kan vara svårt att hålla ordning i matlådelådan där matlådor, lock, gamla yoghurtburkar och små plastförpackningar ska trängas ihop. Allt som ofta lyfter man ut ett lock och får med sig både en och två lådor... Känner du igen dig? Här delar vi med oss av enkla tips på hur du kan organisera kökets stökigaste låda!

Först och främst - om du har möjlighet, välj att förvara matlådorna i en kökslåda, snarare än i ett skåp. Om du inte har några lediga lådor - försök att förvara matlådorna på första hyllan i ett skåp. Att förvara matlådorna i en låda underlättar översikten och sorteringen något enormt.

Men vi tar det från början, låt oss guida dig genom hela processen i att skapa den mest harmoniska matlådeförvaringen.

  1. Plocka ut ALLT från hyllan/lådan. Rengör utrymmet.
  2. Nu är det dags att rensa och här är det inte läge att vara sentimental. Udda lock och lådor är det bara att kasta (sorteras oftast som hård plast), du kommer ändå inte använda dem, du vet det också, innerst inne. Kassera även trasiga, nötta och ofräscha lådor, de sjunger på sista versen och mår bättre i matlådehimmlen.
  3. Para ihop övriga lådor med sitt tillhörande lock - dessa ska du behålla.
  4. Nu börjar det roliga - vilka lådor kan du stapla. Börja med de största lådorna och stapla sedan i mindre och mindre (denna process sker givetvis utan lock på, men håll ihop de matchande locken i en egen hög vid sidan om). Här fungerar formprincipen bra - kör kvadratiskt i kvadratiskt, rektangulärt i rektangulärt och runt i runt.
  5. Dags att placera lådorna i din hylla/låda. Lådorna placerar du enklast i olika sektioner eller om du har hylla - placera de du använder mest längst fram. Det finns kanonbra lådavskiljare att köpa för att underlätta strukturen i just en låda.
  6. Locken förvarar du enklast antingen med hjälp av ett bokstöd (genialisk idé vi inspirerades av på Pinterest), eller i en avklippt flingkartong (också cred Pinterest).
  7. Det viktigaste är att locken ligger i anslutning till matchande låda - det vi vill undvika med denna sortering är det EVIGA letandet efter matchande underdel och överdel.
  8. TADA nu är förhoppningsvis din låda lika ren och snygg som våra. I sinom tid blir det kanske oorganiserat igen men hallå - sånt händer. Då får du göra om denna rogivande process igen.
  9. NJUT nu av din välorganiserade, överskådliga matlådeförvaring!

 

Innan organisering

Efter organisering