• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Öländsk trattkantarellsoppa med parmesanflarn

öländsk kantarellsoppa
Foto: TV4

Öländsk trattkantarellsoppa med parmesanflarn

5 steg att laga

15 ingredienser

40 min

Busenkel kantarellsoppa med mycket god smak av mjukost och kryddor som timjan och citronpeppar. Perfekt höstig förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner

Soppa

  • 2 l trattkantareller (förvällda)
  • 2 grönsaksbuljong
  • 4 msk kantarellfond
  • 1 mjukost (naturell, hela tuben)
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk sambal oelek
  • 3 msk sherry
  • salt
  • citronpeppar
  • färsk timjan

Redning

  • 3-4 msk vetemjöl
  • 25 g smör
  • 1 l vatten (mjölk eller grädde funkar fint)
  • 3 dl crème fraîche

Parmesanflarn

  • 4 dl parmesanost

Gör så här

  1. Smält en stor klick smör i kastrullen och ha i mjölet, häll därefter 1 liter vätska (valfri se ingredienslistan) och rör om.
  2. Tillsätt 3 dl crème fraîche och rör om. Låt sjuda i 5-10 minuter.
  3. Tillsätt därefter grönsaksbuljongen, kantarellfonden, mjukost, chilisås, sherryn, sambal oelek samt kryddorna. Klipp eller skär svampen i centimeter stora bitar och ha i.
  4. Låt småkoka i ca 20 minuter.
  5. Riv färsk parmesan till klickar på bakplåtsklädd plåt och grädda i ugnen på 225 grader i 5 minuter.