Oklassisk matjessill för hela året

NYHET
Oklassisk matjessill för hela året

Oklassisk matjessill för hela året

22 ingredienser

1 h

Gillar du metjessill måste du testa den här festliga rätten där sillen får sällskap av bland annat smörstekt potatis, len äggkräm, kavringssmul och silverlök.

Ingredienser

portioner
  • 100 g lagrad ost

Matjessill

  • 4 matjessillfiléer (stora, gärna Norröna sill)

Potatis

  • 12 delikatesspotatisar
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Äggkräm

  • 6 äggulor
  • salt

Kavringssmul

  • 200 g kavring
  • 40 g smör
  • salt
  • 1 citron, skal

Picklad silverlök

  • 1 silverlök (stor)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Sotad silverlök

  • 1 silverlök (stor)
  • salt
  • olivolja

Servering

  • 20 g gräslök
  • 1 kruka dill
  • ätbara blommor, torkade

Gör så här

Matjessill

  1. Skär varje filé i 6 lika stora bitar.

Potatis

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Medan potatisen kokar bryner du smöret tills det är härligt gyllene.
  3. Inför servering bryter du isär potatisen och fräser den i det brynta smöret.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Äggkräm

  1. Ställ en rostfri bunke (eller värmetålig plastbunke) i en kastrull med sjudande vatten.
  2. Rör om äggulorna varsamt i bunken. När äggen har blivit till en lite tjockare ”kräm” smakar du upp med salt.
  3. Ta bort äggkrämen snabbt från bunken och häll över till en kall behållare.
  4. Lägg gärna upp krämen i en tyllpåse för smidigare hantering vid servering.

Kavringssmul

  1. Smula ner kavringen och stek den i smöret tills den är krispig.
  2. Smaka av med salt och citronskal.
  3. Lägg gärna kavringsmulet i en burk med lite papper i botten.

Picklad silverlök

  1. Koka upp ättika, socker och vatten.
  2. Skala silverlöken och skiva den i tunna ringar.
  3. Lägg löken i en rengjord patentburk med lock och häll på den kokande ättikslagen, låt svalna.

Sotad silverlök

  1. Dela silverlöken på hälften och lägg i en kall stekpanna med lite salt i botten.
  2. Värm stekpannan ordentligt så att lökens snittyta blir kolsvart.
  3. Lägg löken på en plåt och ställ in i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.
  4. När löken är något svalare delar du den i bitar stora som tumnaglar.
  5. Smaka av löken med salt och en god olivolja.

Gammelknas från Arla unika

  1. Bryt osten i små bitar (samma storlek som silverlöken).

Servering

  1. Finhacka gräslöken och plocka dillvippor.
  2. Lägg den brynta och smörkokta potatisen på tallrikar och fördela matjessillen över.
  3. Toppa med osten, sotad silverlök, kavringsmul och ringla över äggkrämen.
  4. Avsluta med den picklade silverlöken, lite brynt smör från potatisen och toppa med örterna.