Havregrynsgröt till frukost – 3 trendtips för godare gröt

Havregrynsgröt är billigt, bra för hjärtat och – jo faktiskt – riktigt gott! Upptäck de nya trendiga varianterna på gröt och få ny skjuts i frukostvanorna.

Varför är havre så nyttigt?

Havregryn är 100% fullkorn vilket är en känd kolesterolsänkare som kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar och typ-2-diabetes. Havre innehåller också betaglukaner som hjälper till att binda gallsalterna som skapar kolesterolet. Dessutom innehåller havre långsamma kolhydrater, bra fetter och faktiskt en hel del protein. Bra näring för en billig peng, med andra ord!  

Varför är gröt så trist?

Ok, så en tallrik havregrynsgröt varje morgon skulle göra gott för hälsan och plånboken, men det känns lite präktigt kanske. Smaken, konsistensen och färgen är inte allas favorit och hur kul är det att diska bort intorkad gröt från kastruller? Tur då att fler och fler har experimenterat med både smak och tillagning av just gröt på senaste tiden och skapat nya trendiga sätt att fixa gröt på. Du som rös till av tanken på diskningen kommer älska overnight oats! Läs mer om smarta overnight oats nedan och få även två andra tips på roliga och goda sätt att uppgradera frukostgröten. 

1. Gröt med det lilla extra 

”Äsch, jag blir liksom aldrig mätt av havregrynsgröt” kanske du tänker. Men det fina är att när gröten piffas till med nötter, rostade frön eller blandas upp med rivna morötter som i Green Kitchen Stories recept nedan till exempel så är vi något bra på spåren, eller hur? 

RECEPT: Varm morotsgröt med äppeltopping >>

FLER TIPS: Frukostinspiration för familjen med Green Kitchen Stories>>

2. Overnight oats

Rör ihop havregryn med mjölk, växtbaserad mjölk eller yoghurt och låt stå över natten. Klart! Gör du allt i en portionsburk med lock blir det en fin ta-med-frukost. Bästa grejen: ingen kastrull att diska!RECEPT: Våra bästa recept på overnight oats >>

3. Bakad havregrynsgröt

Japp, du kan baka gröten i ugnen, det blir SÅ gott! Det tar 25-30 min i ugnen så inget för en stressig vardagsmorgon kanske, men å andra sidan kan du ju göra annat under gräddningstiden. Har du riktiga grötskeptiker hemma så är detta helt klart värt att testa.

RECEPT: Bakad blåbärsgröt med mandelmjölk >>

Psst! Hur är det med havre och gluten?

Havre är glutenfritt i sig MEN det behöver odlas och hanteras fritt från andra spannmål för att vara helt säkert. Ren havre brukar det stå på förpackningen då.