Varm morotsgröt med äppeltopping

Spela video Varm morotsgröt med äppeltopping
Foto: TV4

Gröt är en typisk vardagsfrukost i vår familj. Den här varianten gör vi med en skvätt juice för sötma och smak och river även ner morot i den för att göra den lite nyttigare. Och med så mycket kryddor så blir det nästan som morotskaka. Det tar bara ett par minuter på spisen så är allt klart. Vi serverar den med äppelkompott och en buffé av toppingar så att alla kan göra sin egen favoritskål utan sura miner. /Luise och David

9 november 2017
4

Du behöver

Morotsgröt

  • 4 dl havregryn
  • 4 dl ekologisk äppeljuice
  • 6 dl ekologisk mjölk (havremjölk, vanlig mjölk eller vatten)
  • 1-2 morötter, skalade och rivna
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk flingsalt

Äppelkompott

  • 2 äpplen
  • färsk ingefära
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl vatten

Toppingbuffé

  • äppelkompott
  • russin
  • solrosfrön
  • kokos
  • bipollen
  • hackade mandlar
  • nötsmör
  • mjölk

Gör så här

  1. Häll alla ingredienser till gröten i en kastrull, koka upp, sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 5 minuter eller tills gröten blivit tjock och krämig.
  2. Gör äppelkompotten genom att skala och hacka äpplena i mindre bitar. Koka dem på låg värme tillsammans med lite vatten, färsk riven ingefära och vaniljpulver i 7-8 minuter. Smaka av och se så att de mjuknat. Man kan tillföra en sked honung ifall man vill ha den sötare. Pressa i lite citronsaft och häll upp på burk så har ni till fler frukostar under veckan.
  3. Servera gröten med äppelkompott, russin, solrosfrön och en skvätt mjölk. Eller vad ni helst vill ha på.
Kommentera receptet

Fler goda recept