• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Varm morotsgröt med äppeltopping

POPULÄRT
Varm morotsgröt med äppeltopping
Green kitchen stories
Green kitchen stories

Varm morotsgröt med äppeltopping

3 steg att laga

19 ingredienser

Gröt är en typisk vardagsfrukost i vår familj. Den här varianten gör vi med en skvätt juice för sötma och smak och river även ner morot i den för att göra den lite nyttigare. Och med så mycket kryddor så blir det nästan som morotskaka. Det tar bara ett par minuter på spisen så är allt klart. Vi serverar den med äppelkompott och en buffé av toppingar så att alla kan göra sin egen favoritskål utan sura miner. /Luise och David

Ingredienser

4 portioner

Morotsgröt

  • 4 dl havregryn
  • 4 dl äppeljuice (ekologisk)
  • 6 dl mjölk (ekologisk. eller havremjölk eller vatten)
  • 1-2 morötter, skalade och rivna
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk flingsalt

äppelkompott

  • 2 äpplen
  • färsk ingefära
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl vatten

Toppingbuffé

  • äppelkompott
  • russin
  • solroskärnor
  • kokos
  • bipollen
  • sötmandel, hackade
  • nötsmör
  • mjölk

Gör så här

  1. Häll alla ingredienser till gröten i en kastrull, koka upp, sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 5 minuter eller tills gröten blivit tjock och krämig.
  2. Gör äppelkompotten genom att skala och hacka äpplena i mindre bitar. Koka dem på låg värme tillsammans med lite vatten, färsk riven ingefära och vaniljpulver i 7-8 minuter. Smaka av och se så att de mjuknat. Man kan tillföra en sked honung ifall man vill ha den sötare. Pressa i lite citronsaft och häll upp på burk så har ni till fler frukostar under veckan.
  3. Servera gröten med äppelkompott, russin, solrosfrön och en skvätt mjölk. Eller vad ni helst vill ha på.