Öppna vaniljstången och skrubba ut kärnorna med sockret. Lägg ägg och vaniljsockret i en rostfri skål över ett vattenbad och vispa konstant tills blandningen blir cirka 60-65°C. Fortsätt sen att vispa tills du får en ljummen och fluffig smet.
Sikta över mjöl och eventuellt bakpulver (om man vill) och blanda in försiktigt med en slickepott.
Häll över det smälta smöret och fortsätt blanda försiktigt.
Smörj en springform på 23-25 cm i diameter och häll hela smeten in i formen och baka den i 30-35 minuter på 190°C.
Sockerlag
Lägg det hela i en liten kastrull och låt det koka lite bara. Låt det kylas ner.
Vaniljkräm
Vispa äggulan med vetemjöl, potatismjöl och hälften av sockret.#
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Tillsätt mjölk och socker och koka upp. #
Tillsätt lite av den kokande mjölkblandningen i äggsmeten och häll sedan över äggblandningen i kastrullen. Koka upp igen medan du vispar kraftigt. #
Häll över krämen i en skål och rör om med en slickepott tills smöret har smält.#
Täck krämen med plastfilm (plasten ska vara i direktkontakt med krämen) och ställ in i kylen i några timmar. #
Montering
Dela botten i 3 lager.
Lägg första lagret på fatet och pensla ⅓ del av sockerlagen på botten.
Bre på hallonsylten- Sätt på andra locket
Pensla ⅓ del av sockerlagen och efter det bre på 200g vaniljkräm.
Strö över hallon och täck det hela men ett stort lager vispgrädde.
Lägg på den sista bottnen, pensla med det resterande sockerlag och bre över resten av vispgrädden.
Kavla marsipan tunt och rulla locket över tårtan. Dekorera enligt önskemål och njut!