Sébastiens prinsesstårta
Sébastiens prinsesstårta
23 ingredienser
Sébastiens variant på en riktigt smarrig prinsesstårta.
Ingredienser
Botten
- 400 g ägg
- 250 g strösocker
- 1 vaniljstång
- 200 g stenmalet vetemjöl, siktat
- 50 g skrädmjöl
- 5 g bakpulver
- 100 g smör, smält
Sockerlag
- 1 dl vatten
- 100 g strösocker
- vaniljstång, skalet från vaniljstången
- 3-4 hallon
- 0,5 citron, zesten
Vaniljkräm (Créme patissiére)
- 100 g äggula [5 st]
- 25 g vetemjöl
- 25 g potatismjöl
- 100 g strösocker
- 500 g mjölk [5 dl]
- 1 vaniljstång
- 75 g osaltat smör, rumstempererat
Tillbehör
- marsipan (gärna vit)
- 200 g hallonsylt
- 250 g färska hallon (eller frysta)
- 5 dl vispgrädde
Gör så här
Bottnar
- Öppna vaniljstången och skrubba ut kärnorna med sockret. Lägg ägg och vaniljsockret i en rostfri skål över ett vattenbad och vispa konstant tills blandningen blir cirka 60-65°C. Fortsätt sen att vispa tills du får en ljummen och fluffig smet.
- Sikta över mjöl och eventuellt bakpulver (om man vill) och blanda in försiktigt med en slickepott.
- Häll över det smälta smöret och fortsätt blanda försiktigt.
- Smörj en springform på 23-25 cm i diameter och häll hela smeten in i formen och baka den i 30-35 minuter på 190°C.
Sockerlag
- Lägg det hela i en liten kastrull och låt det koka lite bara. Låt det kylas ner.
Vaniljkräm
- Vispa äggulan med vetemjöl, potatismjöl och hälften av sockret.#
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Tillsätt mjölk och socker och koka upp. #
- Tillsätt lite av den kokande mjölkblandningen i äggsmeten och häll sedan över äggblandningen i kastrullen. Koka upp igen medan du vispar kraftigt. #
- Häll över krämen i en skål och rör om med en slickepott tills smöret har smält.#
- Täck krämen med plastfilm (plasten ska vara i direktkontakt med krämen) och ställ in i kylen i några timmar. #
Montering
- Dela botten i 3 lager.
- Lägg första lagret på fatet och pensla ⅓ del av sockerlagen på botten.
- Bre på hallonsylten- Sätt på andra locket
- Pensla ⅓ del av sockerlagen och efter det bre på 200g vaniljkräm.
- Strö över hallon och täck det hela men ett stort lager vispgrädde.
- Lägg på den sista bottnen, pensla med det resterande sockerlag och bre över resten av vispgrädden.
- Kavla marsipan tunt och rulla locket över tårtan. Dekorera enligt önskemål och njut!