Fåraherdens paj
Fåraherdens paj
17 ingredienser
40 min
Tomat- och lökgratinerad lammfärs under täcke av potatismos. En riktig Irländsk klassiker!
En traditionell Shepherd´s pie innehåller alltid lammkött. Anväder man vanligt kött, blir det i stället en Cottage pie.
Ingredienser
- 600 g lammfärs
- 2 gula lökar, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1 förp krossade tomater
- 2 msk HP-sås
- 1 dl persilja, hackad
- salt
- peppar, från kvarn
- smör
- olja
Potatismos:
- 10 potatisar, skalade
- 3 msk smör
- 2 dl mjölk, varm (eller gräddmjölk)
- salt
- vitpeppar, från kvarn
- 2 dl ost, riven
- sallad, till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och lägg den i en gryta med lättsaltat vatten. Koka upp och låt koka i 20 minuter.
- Värm upp en stor stekpanna med smör och olja. Lägg i färsen när smöret tagit färg. Fördela färsen med en träslev och låt den brynas en stund. Salta och peppra.
- Skala och finhacka löken. Tillsätt den och tomatpurén i färsen, rör om och fortsätt stekningen några minuter.
- Häll i krossade tomater och persilja och låt det hela småkoka i cirka 10 minuter.
- Smaka av med HP-sås och eventuellt mer salt och peppar.
- Slå av vattnet från potatisen och mosa den.
- Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Rör moset fluffigt med en gaffel.
- Smörj en rymlig ugnssäker form och slå färsen i formen. Täck med ett lager potatismos och strö riven ost över.
- Sätt ugnen på 250 grader och gratinera anrättningen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter.
- Servera tillsammans med en god sallad.