Risnudelsallad gröna grönsaker

Risnudelsallad gröna grönsaker
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Risnudelsallad gröna grönsaker

13 ingredienser

Risnudelsallad med citron- och ingefärsmarinerade gröna grönsaker och wasabitofu.

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Tofu är gjort av sojabönor och används ofta i vegetariska maträtter. Tofu är populärt i det asiatiska köket och passar laktosintoleranta. Det framställs ungefär som ost och kallas ibland ”bönost”.

Ingredienser

Citronmarinad

  • 0,5 dl citron, saft
  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 tsk vitlök, riven
  • 2 msk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja

Grönsaker

  • 800 g gröna grönsaker (t ex broccoli, sockerärtor, gröna bönor, vårlök)
  • 200 g glasnudlar
  • plocksallad

Tofucreme

  • 100 g tofu, mjuk
  • 200 g färskost (gärna laktosfri)
  • ca 3 tsk wasabipulver
  • 0,5 krm salt [ca 0,5 tsk]

Gör så här

Glasnudlar

  1. Blötlägg nudlarna i hett vatten i ca 3 minuter.
  2. Häll av och skölj i kallt vatten.

Citronmarinad

  1. Rör samman citronmarinaden.
  2. Skär grönsakerna i mindre bitar och låt bada i iskallt vatten.
  3. Lyft över i durkslag och låt rinna av väl.
  4. Blanda samman grönsakerna med citronmarinaden och nudlarna.

Tofucreme

  1. Rör ut wasabin i lika mycket vatten ca 1/3 matsked.
  2. Rör ned wasabin i tofun och blanda med färskosten.
  3. Smaka av med lite salt.
  4. Krydda eventuellt med mer wasabi om tofukrämen upplevs lite " tam".
  5. Blanda ned plockad sallad i nudlarna och servera toppad med tofukrämen.