Grova baguetter

Grova baguetter
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Grova baguetter

6 ingredienser

2h 3 min

Nybakat bröd är en lisa för själen som man definitivt borde unna sig lite oftare.

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl
  • blandade frön (t ex sesamfrön, linfrön eller solroskärnor)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt).
  2. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.
  3. Tillsätt resten av vattnet, salt och grahamsmjöl.
  4. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand.
  5. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och fös försiktigt ihop den lite. Knåda den inte.
  7. Skär sedan degen med en vass kniv i 4 bitar. Forma försiktigt bitarna till längder. Vill man kan man även vrida längderna som en spiral.
  8. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör några djupa snitt på snedden med en vass kniv.
  9. Täck med en bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  10. Pensla lite ljummet vatten över baguetterna och strö över frön. Grädda bröden i ugnen i 8 minuter.
  11. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 20 minuter.
  12. Ta ut bröden och låt svalna på galler.