Tarte tatin med mandelmassa
Tarte tatin med mandelmassa
5 ingredienser
1 h
Vill du servera dulce de leche till?
Ingredienser
- 150 g strösocker
- 150 g smör
- 10 fasta äpplen, skalade och urkärnade
- 100 g mandelmassa, riven
- smördegsplatta, så det täcker äpplena
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ställ en ugnstålig stekpanna, gärna i gjutjärn, på medelvärme och smält smör och socker tills det får en gyllenbrun färg.
- Dela äpplena i 4 klyftor och lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 10-15 minuter eller tills äpplena blir gyllene och sockret karamelliseras. Vänd hela tiden så äpplena får jämn färg.
- Strö över den rivna mandelmassan.
- Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan.
- Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Gör ett litet hål i mitten så att ånga kan komma ut.
- Ställ pannan i ugnen och grädda i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills degen är frasig och gyllene.
- Tag ut stekpannan ur ugnen och låt stå minst 20 minuter för bästa resultat. Skär loss kanterna med kniv och ställ pannan på en varm spisplatta i 20 sekunder innan den stjälps upp. Serveras omgående!