Koreanska dumplings med sötsur dipp

Jennie Walldén KM

Koreanska dumplings med sötsur dipp

16 ingredienser

Mandu – koreanska dumplings med god fyllning på kyckling- eller fläskfärs samt vitkål, morot och ingefära. Serveras med sötsyrlig chilidipp.

Dumplingsfyllning är ingen vetenskap, utan där kan man testa sig fram och höfta lite som man vill. Fläskfärs och kimchi är gott i, eller vegetariska med samma marinad som ovan (i mindre mängd) till böngroddar, purjolök och spenat, till exempel.
Dumplings går bra att frysa in otillagade. Så när man väl står där och fyller och viker kan man göra några extra att lägga i frysen för att enkelt ta fram någon annan dag när man känner sig sugen. För det blir man på dessa igen, när man väl smakat dem!
Dryckestips från Alf Tumble
Systembolagets kanske allra bästa alkoholfria dryck - äppelmust från Normandie. Halvsöt, kryddig och med läskande syra som balanserar. Perfekt till het mat och soyabaserade såser som vinet inte rår på.

Jus de Pommes Artisanal Pétillant 2012 Frankrike, Normandie (4 solar)

Ingredienser

portioner
  • 1 förp frysta gyozaplattor

Fyllning

  • 300 g kycklingfärs (eller fläskfärs)
  • 3 msk japansk soja
  • 2 cm ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk fisksås
  • 1 morot, finhackad
  • 1 dl vitkål, fint hackad

Dippsås

  • 1 dl japansk (eller koreansk soja)
  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 1 msk farinsocker
  • rapsolja, till stekning
  • wasabirucola, till servering (eller någon annan sallad)

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.
  2. Rör samman mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås.
  3. Häll detta över färsen och blanda väl. Tillsätt grönsakerna och rör samman.
  4. Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning. Lyft kanterna och pressa dem mot varandra. "Lås" ihop dem genom att fukta kanten med lite vatten och sen vika. Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra.
  5. Stek i het traktörpanna utan att dina dumplings vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra.
  6. När botten är gyllene och krispig, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter.
  7. Servera dina dumplings rykande heta med dippsåsen och wasabirucolan.