• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Apelsin-och granatäpplesallad med vit chokladmousse

Apelsin-och granatäpplesallad med vit chokladmousse
Foto: Jennie Walldén
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Apelsin-och granatäpplesallad med vit chokladmousse

4 steg att laga

11 ingredienser

Julig efterrätt med kryddig apelsinsallad, vit chokladmousse, granatäpple och pistagenötter. Enkel att göra.

Jens Dolks dryckestips
2741 Nederburg Noble Late Harvest 2012, Sydafrika
Gott dessertvin på Sydafrikas egna druva chenin blanc. Söt torkad aprikossötma i kombination med apelsinsyrlighet. Gärna till söta bär- eller fruktdesserter.

Ingredienser

portioner4 portioner

Vit chokladmousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad

Apelsinsallad

  • 2 apelsiner
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlad
  • 1 tsk apelsin, skalet, rivet

Servering

  • 1,5 dl granatäpplekärnor
  • 1 dl pistagenötter, skalade och grovhackade

Gör så här

  1. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i den heta grädden. Vispa till all chokladen smält och ställ i kylen eller en liten stund i frysen till chokladgrädden är iskall men inte fryst.
  2. Koka upp en kryddig sockerlag genom att koka upp vatten med socker, stjärnanis, kanelstång och kardemumma. Låt koka i ca 10 minuter till lagen har tjocknat lite och kokat ner till hälften. Låt svalna.
  3. Riv lite av det orangea skalet från apelsinerna. Blanda i den kryddiga ockerlagen. Med en vass kniv, skär bort skalet och det vita från apelsinerna. Skiva apelsinerna tunt och fördela på 4 tallrikar. Ringla ca 1 tsk sockerlag över varje tallrik.
  4. Vispa chokladgrädden fluffig. Lägg en rejäl sked chokladmousse i mitten på varje tallrik, strössla granatäpplekärnor över och avsluta med pistagenötter.