Sotad Skreitorsk med ljummen sallad med räkor och pepparrot

Fredrik Eriksson ny

Sotad Skreitorsk med ljummen sallad med räkor och pepparrot

13 ingredienser

45 min

Har du aldrig sotat fisk förut, måste du prova. Det är inte så svårt som det kanske låter och du får en ny härlig smakupplevelse.

Rimma torsk
Om du rimmar torsk  så får den längre hållbarhet, fastare kött och jämnare sälta rakt igenom. Gör en 3%-ig lag, alltså 1 liter vatten och 0,3 dl salt. Lagen ska täcka fisken. Smaksätt med t ex ett lagerblad, ½ krm dillfrö och ½ krm spiskummin. Låt Skreien ligga i lagen minst 24 timmar. Sedan har du en riktigt fin bit som du kan tillaga.

[

Här hittar du hela Fredrik Erikssons fisklagarskola!](/fredrik-erikssons-fisklagarskola)

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar torsk (à 160 gram, rimmade med skinnet)
  • 2 gemsallad (eller 1 romansallad)
  • 3 ägg, kokta
  • 1 förp sockerärtor
  • 2 dl smetana
  • 2 msk färsk pepparrot
  • 100 g skalade räkor
  • 100 g smör
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rimma gärna torsken innan du sotar den (se tipsrutan). Ett alternativ till att rimma är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 min.
  2. När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota i gjutjärnspanna eller teflonpanna, först med skinnsidan neråt, sedan på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt torskbitarna vara kvar i pannan ca 5 min, så blir fisken klar.
  3. Plocka gemsallad och sockerärtor, finstrimla och vänd den i rapsolja med lite salt och lite citronsaft. Lägg ut det på fatet.
  4. Dela äggen grovt och fördela dem över salladen.
  5. Klicka ut smetana. Riv pepparrot över och lägg på torsken.
  6. Smält smör och lägg i räkor. Riv lite citronskal över och pressa i saften. Häll det över fiskbitarna. Garnera med dillvippor.