Nudlar med jordnötssås, färs och krispiga grönsaker

koket.se
Nudlar med jordnötssås, färs och krispiga grönsaker
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Nudlar med jordnötssås, färs och krispiga grönsaker

7

14 ingredienser

20 min

Siris variant på den populära kinesiska rätten dan dan nudlar, en snabblagad middag med vetenudlar, vegofärs och grönsaker i en krämig jordnötssås.

Ingredienser

portioner
  • 300 g formbar vegofärs
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk soja
  • 3 msk sherry
  • 4 port ramennudlar (eller vetenudlra)
  • 4 salladslökar
  • 2 morötter
  • 0,5 gurka

Sås

  • 4 msk jordnötssmör, osötat
  • 2 msk lönnsirap
  • 3 msk japansk soja
  • 1,5 msk vinäger, gärna svart kinesisk
  • 1 klyfta vitlök

Till servering

  • sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Stek färsen riktigt knaprig i oljan, den ska få färg. Smaka av med soja och sherry.
  2. Rör ihop allt till såsen i en skål, ställ åt sidan.
  3. Skiva salladslöken. Strimla gurkan. Skala och strimla morötterna.
  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, spara lite av kokvattnet.
  5. Portionera ut såsen i serveringsskålar, häll på lite kokvatten och rör runt. Toppa med nudlar, färs, gurka, morot och salladslök. Strö över rostade sesamfrön.