Nötknyten

Nötnyten
Foto: Tomas Södergren

Nötknyten

Av: Katarina Nordgren

Från: Malou efter tio

11 ingredienser

30 m

”Små fina knyten att bjuda på. Både knapriga och goda. Cirka 20 stycken ska det bli.” /Katarina Nordgren

Receptet är ur boken Vegofest med Slottsträdgården Ulriksdal, Semic.

Ingredienser

portioner stycken
  • 5 ark vårrulledeg, ca 20×20 cm
  • 1,5 dl hasselnötter
  • 1,5 dl sötmandel
  • 1,5 dl solroskärnor
  • 1,5 dl pumpakärnor

Sås

  • 1 stjälk citrongräs
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 2 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl tamarisoja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2-3 droppar sesamolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela degplattorna i fyra delar och tryck ner dem i en minimuffinsform (med plats för 12 muffins). Grädda dem tills de är gyllenbruna, ca 5–10 minuter.
  3. Höj temperaturen på ugnen till 190 grader och rosta nötter, mandlar och kärnor ca 5 minuter.

Sås

  1. Finhacka citrongräset och vitlöksklyftorna. Blanda med sweetchilisås, soja och rapsolja i en kastrull och låt allt koka ihop några minuter. Mixa och rör i sesamoljan.
  2. Blanda ner nötterna i såsen och skeda upp i formarna med en tesked.