Norrländsk älgskavsgryta

NYHET
Norrländsk älgskavsgryta
Foto: Andreas Grahn
Emilia Nilsson profilbild ny
Emilia Nilsson profilbild ny

Norrländsk älgskavsgryta

18 ingredienser

45 min

En vardagsrätt som jag är uppvuxen med. Otroligt gott med pressad, bara helt vanlig kokt potatis eller som jag säger, pärer! Denna rätt finns det saligt många recept på men detta är min racersnabba variant som räddar en då inspirationen tryter.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg älgbog, tunt skivad (ytterlår eller saltrulle fungerar lika bra)
  • olja, till stekning
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 150 g kantareller
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 krm fyra kryddor (kryddblandning Épice Riche som du hittar i välsorterade matbutiker)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 6 msk fond, hemkokt (buljongtärning eller fond på flaska går även bra)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • lingon
  • kokt potatis
  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skiva köttet när det fortfarande är halvfruset, då får du lättare till tunna skivor. Värm en gjutjärnsgryta med olja och stek köttet så att det får fin yta. Tillsätt finhackad gul lök och vitlök.
  2. Stek så att löken blir mjuk, lägg också i gula kantareller.
  3. Salta och peppra. Krydda med cayennepeppar, fyra kryddor och dijonsenap.
  4. Tillsätt grädde, soja och fond, låt grytan stå och småputtra ca 30 minuter.
  5. Red av med majsstärkelse blandat i vatten.
  6. Servera med lingon, kokt potatis och hackad persilja.