Norberts stollen

Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Norberts stollen

0

7 steg att laga

19 ingredienser

1 h + jästid

Stollen är en tysk julkaka full av smak från juliga kryddor, torkad frukt och mandel.

Ingredienser

portioner1 sats
  • 500 g vetemjöl
  • 150 g strösocker
  • 50 g jäst (för söt deg)
  • 250 g mjölk
  • 400 g aprikos, finhackade
  • 50 g suckat
  • 2 vaniljstång (fröna)
  • 100 g sötmandel, hackad
  • 150 g rom (eller citronsaft)
  • bittermandel (några droppar, häll först upp på en tesked)
  • 200 g smör (samt lite smör att skira till pensling med)

Övriga kryddor

  • malen kanel
  • malen ingefära
  • malen kardemumma
  • anis
  • muskotblomma
  • malen nejlika
  • korianderfrö
  • salt

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker, jäst och mjölk till degen. Låt kalljäsa över natten.
  2. Blanda aprikoser, suckat, mandel och fröna från vaniljstängerna med rommen (eller citronsaften) och bittermandeln. Låt stå över natten.
  3. Dag 2 blandar du in det rumstempererade smöret i den kalljästa degen.
  4. Blanda i de övriga kryddorna och den marinerade frukten. Knåda ihop degen och låt jäsa igen.
  5. Forma sedan degen till exempelvis baguetter.
  6. Baka av på 170 grader tills innertemperaturen på stollen är ca 91 grader.
  7. Pensla med skirat smör.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer