Norberts stollen

koket.se
Norberts stollen
Foto: TV4
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Norberts stollen

19 ingredienser

1 h + jästid

Stollen är en tysk julkaka full av smak från juliga kryddor, torkad frukt och mandel.

Se Norbert Lang laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 500 g vetemjöl
  • 150 g strösocker
  • 50 g jäst (för söt deg)
  • 250 g mjölk
  • 400 g torkade aprikoser, finhackade (eller russin)
  • 50 g suckat
  • 2 vaniljstänger, snittad och fröna utskrapna
  • 150 g sötmandel, hackad
  • 150 g rom (eller citronsaft)
  • bittermandel (några droppar, häll först upp på en tesked)
  • 200 g smör (samt lite smör att skira till pensling med)

Övriga kryddor

  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • muskotblomma
  • salt
  • ev anis
  • ev malen nejlika
  • ev korianderfrö

Gör så här

Dag 1 Blanda mjöl, socker, jäst och mjölk till degen. Låt kalljäsa över natten.

  1. Blanda aprikoser, suckat, mandel och fröna från vaniljstängerna med rommen (eller citronsaften) och bittermandeln. Låt stå över natten.

Dag 2 Blanda in det rumstempererade smöret i den kalljästa degen.

  1. Blanda i de övriga kryddorna och den marinerade frukten. Knåda ihop degen och låt jäsa igen.
  2. Forma sedan degen till exempelvis baguetter.
  3. Baka av på 170 grader tills innertemperaturen på stollen är ca 91 grader.
  4. Pensla med skirat smör.