No bake kokostoppar med choklad

POPULÄRT
No bake kokostoppar med chokald
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

No bake kokostoppar med choklad

28

7 steg att laga

9 ingredienser

45 min

Dessa gluten- och laktosfria kokostoppar är enkla att göra och du behöver ingen ugn! Om du vill göra rosa toppar så kan du hitta rosa pitayapulver (kallas även dragonfruit) i flera onlinebutiker. 

Du kan även testa frystorkat hallonpulver eller lingonpulver.

Ingredienser

portioner16 kokostoppar
  • 5 dl riven kokos
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosolja (ej smält)
  • 0,5 dl agavesirap (eller lönnsirap)
  • 2 krm vaniljpulver (eller vaniljextrakt)
  • 1 krm citronskal, finrivet
  • 1 krm salt
  • 50 g mörk choklad
  • 3 tsk pitayapulver (valfritt)

Gör så här

  1. Mixa kokos och mandelmjöl i matberedare i ca 1 minut så att kokosen finfördelas lite.
  2. Tillsätt kokosolja, sirap, vanilj, citronzest och salt och mixa tills degen gått ihop och börjar klumpa sig, det tar ca 2 minuter.
  3. Valfritt: Om du vill göra rosa kokostoppar så tillsätter du rosa pitayapulver. Mängden i ingredienslistan är för att göra hela satsen rosa. Om du vill göra endast halva satsen rosa så lägg över halva degen i en skål och tillsätt halva mängden pitayapulver i matberedaren och mixa.
  4. Forma till toppar, ca 2 msk deg är lagom per kokostopp. Om degen är lite svår att forma så kan du ställa in den i kylen i ca 10 minuter så brukar den gå lättare att forma. (Kamillas kommentar: Jag tycker det är enklast att först forma i handen och sedan sätta den på en tallrik för att få undersidan jämn och toppen riktigt jämn och fin).
  5. Ställ in de färdiga kokostopparna i kylen för att stelna till lite medan du smälter chokladen.
  6. Smält chokladen.
  7. Doppa varje kokostopp i choklad och ställ på bakplåtspapper för att stelna. Du kan även ringla över choklad. Förvaras i en lufttät burk i kylen tills det är dags att äta dem.
TIPS!
läs mer
Kamilla Jönvik

Fler veganska tips

Besök Kamillas receptsida och få tips på flera goda, veganska recept för både vardag och fest.

Läs mer