No bake kokostoppar med choklad
No bake kokostoppar med choklad
9 ingredienser
45 min
Dessa gluten- och laktosfria kokostoppar är enkla att göra och du behöver ingen ugn! Om du vill göra rosa toppar så kan du hitta rosa pitayapulver (kallas även dragonfruit) i flera onlinebutiker.
Du kan även testa frystorkat hallonpulver eller lingonpulver.
Ingredienser
- 5 dl riven kokos
- 2 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosolja (ej smält)
- 0,5 dl agavesirap (eller lönnsirap)
- 2 krm vaniljpulver (eller vaniljextrakt)
- 1 krm citronskal, finrivet
- 1 krm salt
- 50 g mörk choklad
- 3 tsk pitayapulver (valfritt)
Gör så här
- Mixa kokos och mandelmjöl i matberedare i ca 1 minut så att kokosen finfördelas lite.
- Tillsätt kokosolja, sirap, vanilj, citronzest och salt och mixa tills degen gått ihop och börjar klumpa sig, det tar ca 2 minuter.
- Valfritt: Om du vill göra rosa kokostoppar så tillsätter du rosa pitayapulver. Mängden i ingredienslistan är för att göra hela satsen rosa. Om du vill göra endast halva satsen rosa så lägg över halva degen i en skål och tillsätt halva mängden pitayapulver i matberedaren och mixa.
- Forma till toppar, ca 2 msk deg är lagom per kokostopp. Om degen är lite svår att forma så kan du ställa in den i kylen i ca 10 minuter så brukar den gå lättare att forma. (Kamillas kommentar: Jag tycker det är enklast att först forma i handen och sedan sätta den på en tallrik för att få undersidan jämn och toppen riktigt jämn och fin).
- Ställ in de färdiga kokostopparna i kylen för att stelna till lite medan du smälter chokladen.
- Smält chokladen.
- Doppa varje kokostopp i choklad och ställ på bakplåtspapper för att stelna. Du kan även ringla över choklad. Förvaras i en lufttät burk i kylen tills det är dags att äta dem.