Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker

Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker

13

8 steg att laga

17 ingredienser

50 min

Hjortfilén serveras med rosmarinstuvad spetskål, sparris och vårlök och en bacon- och persiljebeströdd potatispuré.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g hjortfilé (rådjur, älg, oxfilé)
  • 1 spetskål
  • 12 vita sparris
  • 10 salladslökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 skiva bacon, i tärningar, knaperstekt
  • 1 knippe persilja, hackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar, från kvarn

Potatispuré:

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 dl gräddmjölk
  • salt
  • peppar
  • muskot, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Häll av vattnet och kyl sparrisen i iskallt vatten, annars fortsätter de koka och blir lätt för mjuka.
  3. Strimla spetskålen och dela vårlökarna. Koka hastigt i lättsaltat vatten (någon minut) och låt sedan rinna av.
  4. Stek hjortfilén runt om i en panna med smör. Salta, peppra. Stick in en köttermometer så att spetsen når hjortens mittpunkt.
  5. Efterstek filén cirka 8-10 minuter i ugnen tills innertemperaturen når 55 grader. Låt filén vila inrullad i aluminiumfolie.
  6. Koka under tiden ihop grädden med finhackad lök och färsk rosmarin. Koka tills grädden tjocknar. Smaksätt med salt och peppar. Sila bort lök och rosmarin och lägg i sparris, spetskål och vårlök.
  7. Stek baconet i en panna tills det är knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den och vänd ner gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer