Kokt rimmat fläsklägg med rotmos
Kokt rimmat fläsklägg med rotmos
17 ingredienser
2h 5 min
Husmanskost är inte att förakta. Ät ofta!
Ingredienser
- 2 kg rimmad fläsklägg, sågad i fyra bitar
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 lagerblad
- 6 kryddpepparkorn
- 1 tsk timjan
- vatten
- 700 g kålrot
Rotmos:
- 700 g kålrot
- 1 morot
- 6 potatisar
- salt
- vitpeppar, från kvarn
- 0,5 tsk malen ingefära
- fläskspad
- 2 msk smör
- valfri senap till servering
Gör så här
- Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.
- Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka 2 timmar.
- Rotmos: Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.
- Koka kålrötterna och moroten i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.
- Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.
- Servera fläskläggen med rotmoset och senap.