Skaldjurspasta

Skaldjurspasta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Skaldjurspasta

11 ingredienser

20 min

Skaldjurspasta är fräscht och passar både till vardag och fest.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 800 g färsk pasta
  • 200 g pilgrimsmussla
  • 500 g jätteräka
  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 tomater
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 citron
  • parmesanost, riven, till servering
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka pastan i cirka 2 minuter. Slå av vattnet i ett durkslag. Skölj spaghettin snabbt i kallt vatten. Ställ åt sidan.
  2. Skölj och skär tomaterna i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Stek räkorna hastigt i en stor stekpanna, med stjärtskalet på, tills de får fin röd färg.
  3. Lägg samtidigt i musslorna och vitlöken. Tillsätt till slut tomaterna och det vita vinet och låt puttra kort.
  4. Pressa eventuellt citronsaft över. Tillsätt till sist pastan, blanda allt och värm. Riv rikligt med färsk parmesanost över.