Ndujagratinerade blåmusslor

Ndujagratinerade blåmusslor
10 ingredienser
30 m
Gratinerade musslor är alltid festligt och gott att förgylla helgen med.
Ingredienser
- 1 förp blåmusslor [1 kg]
- 2 dl vitt vin
- 50 g nduja
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk parmesanost
- 2 msk schalottenlök
- 2 msk basilika
- 100 g smör, rumstempererat
- 2 msk pankoströbröd
- 2 citroner, zest och juice
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader övervärme.
- Koka musslorna i det vita vinet tills de precis öppnar sig.
- Lyft ur och kyl musslorna snabbt i kylen.
- Reducera vinet som är kvar i kastrullen till hälften.
- Stek nduja i en panna så att den får lite färg.
- Riv vitlök och parmesan samt hacka schalottenlök och basilika.
- Rör ihop den stekta ndujan med smöret, vitlöken, basilikan och parmesanosten i en bunke. Tillsätt det reducerade vinet från tillagningen av musslorna. Smaka av.
- Addera slutligen pankon.
- Ta fram musslorna ur kylen, öppna dem och placera musselhalvorna med öppningen uppåt på en plåt eller i en ugnsfast form. Bre en generös matsked av ndujafyllningen på varje mussla.
- Gratinera musslorna på 250 grader i ugnen tills fyllningen har fått färg, ca 5 minuter.
- Toppa musslorna med lite citronjuice samt zest och servera dem på ett fat.