Krämig nässelsoppa med babyspenat

NYHET
Krämig nässelsoppa med babyspenat
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Krämig nässelsoppa med babyspenat

13 ingredienser

30 min

"Jag gör soppan utan buljong, precis som jag har lärt mig av Danyel Couet. Jag tycker att en kycklingbuljong eller liknande lätt tar över från nässelsmaken. Här använder jag kokspadet som buljong för att lyfta nässlornas rena, friska och mineraliska smak." /Viktor Westerlind

Viktors vintips
Soalheiro, Alvarinho 2024, Nr 74935

Ingredienser

portioner
  • 8 dl vatten
  • ca 1-1,5 l nässlor, plockade, rensade och sköljda
  • 200 g babyspenat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 30 g smör (till stekning)
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • citronsaft (mängd efter smak eller en skvätt mousserande vin)
  • riven muskotnöt
  • ev majsstärkelse
  • 50 g smör

Servering

  • ägg
  • gräslök

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med lite salt.
  2. Koka nässlorna i ca 1-2 minuter, tillsätt spenaten de sista sekunderna. Du vill inte koka nässlorna i för mycket vatten eftersom du ska använda den som en buljong senare, utan det går bra att göra i två omgångar.
  3. Kyl ned spenat och nässlor i iskallt vatten.
  4. Häll sedan av vattnet och krama ur vätskan ur bladen.
  5. Sila blancheringsvattnet genom en finmaskig sil med en duk eller hushållspapper så att du får bort eventuell grus eller smuts.
  6. Fräs löken i smöret i några minuter tills den är helt mjuk och glansig. Den ska bli helt mjuk, men inte få någon färg.
  7. Mixa lök, blancheringsvatten, spenat och nässlor helt slätt i en mixerkanna.
  8. Värm upp blandningen försiktigt.
  9. Tillsätt hälften av grädden.
  10. Smaka av med salt, citron och riven muskot.
  11. Du kan eventuellt reda av soppan något med majsstärkelse.
  12. Mixa ner smörklicken med en stavmixer och vispa återstående grädden lätt.
  13. Avsluta soppan med att vända ner den lättvispade grädden så att soppan blir lätt och luftig.

Servering

  1. Servera soppan med antingen pocherat ägg eller ägg kokta i 7–8 minuter.
  2. Garnera gärna med gräslök.

Vintips: Alvarinho, Vinho Verde, Portugal
Ett friskt vitt vin med hög syra, citrus och aromatiska frukter, men även den mineralitet som är typiskt för området. Vi matchar rätten med en hög syra som balanserar upp krämigheten i soppan och ägget, men även mineraliteten i nässlorna med vinet. Det här vinet funkar lika bra till kycklingen som till soppan om man föredrar vitt vin. Druvan brukar jämföras med Riesling