Nässelsoppa med pocherat ägg

Nässelsoppa med pocherat ägg 02
Foto: Samuel Unéus
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Nässelsoppa med pocherat ägg

27 ingredienser

30 m

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost blir en ljuvlig rätt att servera i helgen.

Ingredienser

portioner

Pocherat ägg

  • 2 l vatten
  • 5 msk ättiksprit 12 %
  • 4 ägg

Nässelsoppa

  • 50 g nässlor
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 25 g smör
  • 4 msk sherry (inget måste)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 dl kycklingbuljong (går bra med grönsaksbuljong)
  • salt
  • ca 1 msk vitvinsvinäger

Tillbehör

  • 2 gröna sparrisar
  • 0,5 spetskål
  • 1 dl spritärtor

Picklad lök

  • 6 steklökar
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Ostkräm

  • 1 ägg
  • 50 g crème fraîche
  • 100 g ost, riven
  • salt (efter smak)

Topping

  • 0,25 baguette
  • 100 g smör
  • blandade örter (t.ex. nässlor, persilja, sarepta eller gräslök)

Gör så här

Pocherat ägg

  1. Koka upp vatten med ättika. Knäck alla äggen i en skål. Gör en virvel i vattnet när det kokar, häll sedan i äggen (ett åt gången). Låt äggen sjuda i vattnet i ca 3 minuter. Lyft upp och servera direkt.

Nässelsoppa

  1. Koka upp vatten och salt i en kastrull (2 msk salt per liter vatten). Lägg i nässlorna och låt dem sjuda i 2–3 minuter.
  2. Häll av vattnet och kyl ner nässlorna i ett isvattenbad.
  3. Fräs lök och vitlök i smöret tills de har blivit mjuka. Häll i sherry och vitt vin. Reducera till hälften. Häll i grädde och låt koka i ca 5 minuter.
  4. Häll av nässlorna. Mixa sedan i nässlorna med en stavmixer. Tillsätt buljongen, börja med hälften och se hur mycket som behövs för önskad konsistens på soppan. Låt koka ihop ca 5 minuter. Smaka upp med salt och vitvinsvinäger.

Tillbehör

  1. Skär ner alla grönsaker i mindre bitar. Blanchera sedan i kokande vatten ca 2 minuter eller tills de har mjuknat. Lägg sedan i ett isbad.

Picklad lök

  1. Dela lökarna på mitten. Koka upp lagen och lägg i löken. Låt löken svalna i lagen.

Ostkräm

  1. Värm äggen i en kastrull med crème fraichen. När äggen har koagulerat så lägg i osten och salt. Mixa till en slät konsistens.

Topping

  1. Frys brödet lätt. Riv eller hacka ner brödet smått. Stek sedan i smör tills brödet blivit gyllenbrun och krispig. Häll av och låt rinna av på papper.
  2. Toppa sedan rätten med brödkrispet och dina favoritörter.