Musslor med tomatsås

Titti Qvarnström
Titti Qvarnström

Musslor med tomatsås

5

5 steg att laga

11 ingredienser

25 m

Musslor är en perfekt rätt till både vardags och fest. Det går snabbt, enkelt att göra och är så gott! Här serveras musslorna i en tomatsås med rotsaker.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 15-20 småtomater
  • 0,5 morot
  • 1 persiljerot
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 msk olja
  • 1 lagerblad
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och skär lök, tomater och rotsaker i småbitar.
  2. Skölj musslorna hårdhänt i köksvasken, släng de musslor som eventuellt efter behandlingen fortfarande inte haft vett att sluta sig om du misstänker att de är på upphällningen.
  3. Värm oljan i en gryta med lock, bryn lök och rotsaker lätt tillsammans med lagerblad och stjälkarna av persiljan, dra upp värmen på max.
  4. Tillsätt tomater och musslor. Sätt omedelbart på locket och låt koka 2 minuter, skaka grytan och låt koka ytterligare 2 minuter, skaka grytan igen och kontrollera att musslorna öppnat sig. I så fall är de klara och du kan stänga av plattan. I annat fall bör de koka någon minut till.
  5. Servera med ett gott bröd, spaghetti eller varför inte strimlad zucchini?