Musslor med lime, brynt smör, soja och koriander

Foto: Tv4
Musslor med lime, brynt smör, soja och koriander
22 ingredienser
40 m
Musslor med lime, brynt smör, soja och koriander är en smakrik kombination som kommer göra sig fint i vår och sommar!
Ingredienser
Blåmusselbuljong
- 1 schalottenlök, skalad och finhackad
- 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
- 0,5 fänkål, finhackad
- 1 msk rapsolja
- 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
- 3 dl vitt vin (torrt)
Blåmusslor
- 1 sats musselbuljong (se recept ovan)
- 2 citrongräs, krossat
- 4 limeblad
- 2 tsk salt
- 8 blåmusslor, stor, sköljda och putsade
Vinägrett
- 50 g smör, brynt
- 1 msk soja
- 1 msk limejuice
- 1 limefrukt, rivet skal
Panko
- 25 g smör
- 100 g pankoströbröd
- 1 tsk korianderfrö, malda
- salt
Garnering
- 3 msk färsk koriander, finhackad
- 1 salladslök, finstrimlad
- 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finstrimlad
Gör så här
Blåmusselbuljong
- Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
- Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
- Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
- När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
- Sila fonden genom finmaskig sil.
Blåmusslor
- Koka upp buljongen med citrongräs och limeblad. Smaka av med salt.
- Sänk ner musslorna två i taget med en hålslev.
- Lyft upp dem så fort de öppnat sig. Lossa musslan från skalet och ta av locket.
- Sätt skalet i grovsalt eller blåstång för topping och servering.
Vinägrett
- Blanda alla ingredienser och servera vinägrett varm till musslorna.
Panko
- Bryn smöret i stekpanna på medelvärme.
- Tillsätt panko och koriander. Rosta det gyllenbrunt under omrörning. Smaka av med salt.
Servering
- Servera musslorna med vinägretten, rostad panko, koriander, salladslök och chili.