Musslor med lime, brynt smör, soja och koriander

5 röster
40 m
4
Musslor med lime, brynt smör, soja och koriander
Foto: Tv4
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Blåmusselbuljong

  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
  • 3 dl vitt vin (torrt)

Blåmusslor

  • 1 sats musselbuljong (se recept ovan)
  • 2 citrongräs, krossat
  • 4 limeblad
  • 2 tsk salt
  • 8 blåmusslor, stor, sköljda och putsade

Vinägrett

  • 50 g smör, brynt
  • 1 msk soja
  • 1 msk limejuice
  • 1 limefrukt, rivet skal

Panko

  • 25 g smör
  • 100 g pankoströbröd
  • 1 tsk korianderfrö, malda
  • salt

Garnering

  • 3 msk färsk koriander, finhackad
  • 1 salladslök, finstrimlad
  • 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finstrimlad

Gör så här

  1. Blåmusselbuljong
    Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
  2. Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
  3. Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
  4. När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
  5. Sila fonden genom finmaskig sil.
  6. Blåmusslor
    Koka upp buljongen med citrongräs och limeblad. Smaka av med salt.
  7. Sänk ner musslorna två i taget med en hålslev.
  8. Lyft upp dem så fort de öppnat sig. Lossa musslan från skalet och ta av locket.
  9. Sätt skalet i grovsalt eller blåstång för topping och servering.
  10. Vinägrett
    Blanda alla ingredienser och servera vinägrett varm till musslorna.
  11. Panko
    Bryn smöret i stekpanna på medelvärme.
  12. Tillsätt panko och koriander. Rosta det gyllenbrunt under omrörning. Smaka av med salt.
  13. Servering
    Servera musslorna med vinägretten, rostad panko, koriander, salladslök och chili.
13 april 2020