Musslor med curry, rostad kokos och jordnötter

Foto: Tv4
Musslor med curry, rostad kokos och jordnötter
24 ingredienser
40 m
Gillar du vinkokta musslor måste du testa det här receptet med curry, rostad kokos och jordnötter. Det är en annorlunda kombination som ger otrolig god smak och fröjd!
Ingredienser
Blåmusselbuljong
- 1 schalottenlök, skalad och finhackad
- 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
- 0,5 fänkål, finhackad
- 1 msk rapsolja
- 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
- 3 dl vitt vin (torrt)
Blåmusslor
- 1 sats musselbuljong (se recept ovan)
- 2 citrongräs, krossat
- 4 limeblad
- 2 tsk salt
- 8 blåmusslor, stor, sköljda och putsade
Curryn
- 1 schalottenlök, skalad och hackad
- 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
- 1 äpple, rött sköljt, urkärnat och finskuret
- 1 msk röd currypasta
- 2 msk rapsolja
- 2 dl musselbuljong
- 2 dl kokosgrädde
- 0,5 dl fisksås
- salt
- 0,5 limefrukt, zest och juice
Garnering
- 20 g jordnötter, saltrostade och krossade
- 10 g kokos, saltrostade och rostad
- 1 salladslök, finstrimlad
Gör så här
Blåmusselbuljong
- Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
- Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
- Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
- När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
- Sila fonden genom finmaskig sil.
Blåmusslor
- Koka upp buljongen med citrongräs och limeblad. Smaka av med salt.
- Sänk ner musslorna två i taget med en hålslev.
- Lyft upp dem så fort de öppnat sig. Lossa musslan från skalet och ta av locket.
- Sätt skalet i grovsalt eller blåstång för topping och servering.
Curryn
- Stek ur lök, vitlök, äpple och currypasta i oljan på medelvärme tills det börjar sätta sig i botten.
- Tillsätt buljong, kokosgrädde och fisksås. Koka upp. Smaka av med salt och lime.
Garnering
- Servera musslorna med curryn, jornötter, kokos och salladslök.