Musslor med curry, rostad kokos och jordnötter

Musslor med curry, rostad kokos och jordnötter
Foto: Tv4
David lundqvist
David lundqvist

Musslor med curry, rostad kokos och jordnötter

24 ingredienser

40 m

Gillar du vinkokta musslor måste du testa det här receptet med curry, rostad kokos och jordnötter. Det är en annorlunda kombination som ger otrolig god smak och fröjd!

Ingredienser

portioner

Blåmusselbuljong

  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
  • 3 dl vitt vin (torrt)

Blåmusslor

  • 1 sats musselbuljong (se recept ovan)
  • 2 citrongräs, krossat
  • 4 limeblad
  • 2 tsk salt
  • 8 blåmusslor, stor, sköljda och putsade

Curryn

  • 1 schalottenlök, skalad och hackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 äpple, rött sköljt, urkärnat och finskuret
  • 1 msk röd currypasta
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl musselbuljong
  • 2 dl kokosgrädde
  • 0,5 dl fisksås
  • salt
  • 0,5 limefrukt, zest och juice

Garnering

  • 20 g jordnötter, saltrostade och krossade
  • 10 g kokos, saltrostade och rostad
  • 1 salladslök, finstrimlad

Gör så här

Blåmusselbuljong

  1. Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
  2. Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
  3. Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
  4. När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
  5. Sila fonden genom finmaskig sil.

Blåmusslor

  1. Koka upp buljongen med citrongräs och limeblad. Smaka av med salt.
  2. Sänk ner musslorna två i taget med en hålslev.
  3. Lyft upp dem så fort de öppnat sig. Lossa musslan från skalet och ta av locket.
  4. Sätt skalet i grovsalt eller blåstång för topping och servering.

Curryn

  1. Stek ur lök, vitlök, äpple och currypasta i oljan på medelvärme tills det börjar sätta sig i botten.
  2. Tillsätt buljong, kokosgrädde och fisksås. Koka upp. Smaka av med salt och lime.

Garnering

  1. Servera musslorna med curryn, jornötter, kokos och salladslök.