Musslor med aioli och pommes

Musslor med aioli och pommes
Foto: Tv4

Musslor med aioli och pommes

Av: Yvonne Tenninge, Mikael Sköldmark

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

30 m

Musslor med vin, grädde och lök tillsammans med krispiga pommes och en len aioli är en perfekt rätt att servera till helgen.

Ingredienser

portioner

Aioli

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5-1 citron, pressad
  • salt

Pommes

  • potatis, fast sort i stavar

Musslor

  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 lök (mild sort t.ex. silverlök)
  • 2 kg musslor, tvättade
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • persilja

Gör så här

Aioli

  1. Låt flrst alla ingredienser bli rumsvarma. Rör sedan ihop senap, vinäger och äggulor.
  2. Tillsätt oljorna droppvis och sedan en fin stråle under kraftig vispning.
  3. Smaksätt med pressad vitlök, citron och salt.

Pommes

  1. Fritera potatisbitarna på medelvärme tills de är svagt guldfärgade.
  2. Låt svalna, du kan förvara dem i kylen i flera timmar.
  3. Fritera dem en andra gång på hög värme tills de har perfekt färg (ca 3-4 minuter).

Musslor

  1. Finhacka vitlök och hacka löken. Fräs hacket i olja på ganska låg värme tills det blir lite genomskinligt, men inte bränt. Höj temperaturen till det högsta.
  2. Häll i de tvättade musslorna och slå på vinet.
  3. När musslorna öppnat sig så slå på hälften av grädden och låt det hela koka upp.
  4. Ringla lite grädde på musslorna och strö över hackad persilja, servera direkt.