Musslor i skummig vitvinssås, fetaost, ramslök, tomat och citron

Foto: Tv4
Musslor i skummig vitvinssås, fetaost, ramslök, tomat och citron
17 ingredienser
30 m
Vad sägs om vinkokta musslor i en skummig vitvinssås med fetaost, ramslök, tomat och citron? En riktigt festlig rätt perfekt till både vardag och fest!
Ingredienser
Blåmusselbuljong
- 1 schalottenlök, skalad och finhackad
- 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
- 0,5 fänkål, finhackad
- 1 msk rapsolja
- 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
- 3 dl vitt vin (torrt)
Såsen
- 1 sats musselbuljong (se recept ovan)
- 3 dl vispgrädde
- 25 g smör
- citronsaft
- salt
Musslorna
- 1 dl sås (se recept ovan)
- 1 sats blåmusslor (se recept ovan)
Garnering
- 0,5 dl ramslök, strimlad
- 0,5 dl färsk persilja, strimlad
- 4 kvisttomater, urkärnade och tärnade
- 50 g fetaost, smulad
- 2 klyftor vitlök, finhackade och rostade gyllene i olivolja
Gör så här
Blåmusselbuljong
- Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
- Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
- Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
- När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
- Sila fonden genom finmaskig sil.
Såsen
- Koka ihop buljong och vispgrädde på medelvärme med 10%.
- Mixa i smöret med stavmixer och smaka av med citron och salt.
Musslorna
- Koka upp såsen i en vid kastrull med lock. Slunga musslorna hastigt. Lägg all garnering uppe på och ös med varm skummig sås.