Musslor i skummig vitvinssås, fetaost, ramslök, tomat och citron

1 röst
30 m
4
Musslor i skummig vitvinssås, fetaost, ramslök, tomat och citron
Foto: Tv4
30 m
4

Du behöver

Blåmusselbuljong

  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 fänkål, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kg blåmusslor, sköljda och putsade
  • 3 dl vitt vin (torrt)

Såsen

  • 1 sats musselbuljong (se recept ovan)
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • citronsaft
  • salt

Musslorna

  • 1 dl sås (se recept ovan)
  • 1 sats blåmusslor (se recept ovan)

Garnering

  • 0,5 dl ramslök, strimlad
  • 0,5 dl färsk persilja, strimlad
  • 4 kvisttomater, urkärnade och tärnade
  • 50 g fetaost, smulad
  • 2 klyfta vitlök, finhackade och rostade gyllene i olivolja

Gör så här

  1. Blåmusselbuljong
    Värm en vid kastrull på full effekt med lock.
  2. Svetta lök, vitlök och fänkål hastigt i rapsoljan utan att det tar färg.
  3. Vänd ner musslorna och tillsätt vinet. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Rör runt en gång.
  4. När musslorna öppnat sig är dem klara. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp musslorna med en hålslev.
  5. Sila fonden genom finmaskig sil.
  6. Såsen
    Koka ihop buljong och vispgrädde på medelvärme med 10%.
  7. Mixa i smöret med stavmixer och smaka av med citron och salt.
  8. Musslorna
    Koka upp såsen i en vid kastrull med lock. Slunga musslorna hastigt. Lägg all garnering uppe på och ös med varm skummig sås.
13 april 2020