Musselbullar

Musselbullar
28 ingredienser
30 m + tid i kyl
Musselbarens superpopulära musselbullar med potatispuré, rårörda lingon och inlagd gurka.
Ingredienser
Potatispuré
- 800 g mjölig potatis
- 150 g smör
- 1,5 dl grädde
- 1,5 dl mjölk
- salt
- vitpeppar
Rårörda lingon
- 2 dl strösocker
- 250 g frysta lingon
Inlagd gurka
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 gurka [ca 200 g]
- 10 g salt
Musselbullar
- 1 kg blåmusslor
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 vitlök (king solo)
- 1 chilifrukt (färsk)
- 2 dl vitt vin
- 1 msk rapsolja
Färs till musselbullarna
- 250 g torsk
- 25 g fänkål
- 25 g purjolök
- 1 äggula
- 1 dl vispgrädde
- ca 7 g salt
- ca 1 g vitpeppar
- 50 g smör
Gör så här
Potatispuré
- Skala och koka potatisen i rikligt saltat vatten tills den är mjuk (ca 30 minuter).
- Värm smör, grädde och mjölk försiktigt i en kastrull.
- Pressa potatisen, tillsätt sedan mjölkblandningen lite i taget tills potatisen får en len och fin konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Rårörda lingon
- Häll sockret över lingonen och låt stå tills sockret och lösts upp, blanda lite då och då.
Inlagd gurka
- Koka upp ättika, socker och vatten och ställ i kylen.
- Tärna gurkan i små kuber och salta. Låt stå medan lagen kyls ner.
- Häll av vätskan från gurkan och tillsätt lagen. Låt stå i minst 1 timme, gärna längre.
Musselbullar
- Finhacka lök, morot, vitlök och chili.
- Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills de har fått en fin färg, tillsätt vinet och reducera ner tills kastrullen nästan är torr.
- Häll i musslorna och sätt på ett lock. Koka musslorna i cirka 6–7 min.
- Sila av musslorna.
- Plocka ur musselköttet och lägg dem i en matberedare, mixa musslorna tills de är helt släta och får en smörliknande konsistens, ställ in “musselsmeten” i kylen.
- Sätt ugnen på 125 grader
- Skär torsken i 2cm bitar och ställ in i frysen medan du finhackar fänkål och purjolök, ställ sedan åt sidan.
- Ta fram torsken och lägg den i en matberedare tillsammans med äggulan, saltet och pepparn, mixa på medelhastighet och tillsätt grädden lite i taget, mixa tills färsen får slät konsistens (ca 2–3 min).
- Lägg över fiskfärsen i en bunke och blanda med musselsmet, fänkål och purjolök, forma sedan till bullar.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de har en innertemperatur på 50 grader (ca7 min)
- Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smöret och stek bullarna tills de får en fin gyllene färg.