Mulligatawny-soppa

11 röster
1 h
4
Mulligatawny-soppa
Foto: Tv4

”En Engelsk-Indisk soppa som är krämig, kryddig och hjärtvärmande. Gör den till någon du gillar och servera med kokt bastmatiris eller bröd på sidan. Receptet är inspirerat av den fantastiska Madhur Jaffrey. Soppan går utmärkt att göra vegetarisk med grönsaksbuljong och valfritt vegetariskt protein.” /Erik Videgård

Så väljer du rätt kött i köttdisken
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 175 g röda linser
  • 1,2 l kycklingbuljong
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 100 g potatis, mjölig i 1 cm kuber
  • 5 klyfta vitlök
  • färsk ingefära, hackad och samma mängd som vitlöken
  • 200 g kycklinglårfilé, utan skinn i 1 cm kuber
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 citron, saften

Topping

  • olja (örtolja)
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Lägg linser, buljong och gurkmeja i en gjutjärnsgryta och koka upp, lägg på ett lock men låt det vara lite på glänt. Sjud på låg värme i 30 minuter.
  2. Tillsätt potatisen och fortsätt sjuda i 30 minuter.
  3. Mixa under tiden vitlök och ingefära i en blender med lite vatten till en jämn pasta.
  4. Lägg de råa kycklingkuberna i en skål, krydda och blanda med salt och nymald svartpeppar.
  5. Häll över soppan i en skål och purea den med en mixerstav, smaka av med salt.
  6. Gör rent gjutjärnsgrytan. Hetta upp och tillsätt 2 msk rapsolja. Stek sedan ingefära/vitlökssmeten i oljan med spiskummin, koriander och cayennepeppar tills det doftar och separerar från oljan.
  7. Tillsätt kycklingen och stek i kryddblandningen 3 minuter under omrörning.
  8. Tillsätt vattnet, låt koka upp och sjud i 5 minuter.
  9. Häll i soppblandningen och citronjuicen, blanda.
  10. Smaka av med ev. ytterligare salt, peppar och citronjuice.
  11. Sjud på låg värme i 2 minuter. Tillsätt ev. lite vatten om soppan känns för tjock.
  12. Häll upp i portionsskålar och toppa med örtolja och färsk koriander.
12 april 2020