Moules -musselsoppa på syrlig öl

Moules -musselsoppa på syrlig öl
Foto: TV4

Moules -musselsoppa på syrlig öl

Av: Tomas - Rättvik

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m

En belgisk nationalrätt med smak av hav, som här lagas med belgiskt hantverksöl istället för vitt vin.Receptet är beräknat som förrätt. För huvudrätt fördubbla mängderna och servera ihop med pommes frites. Då har vi en Moules frites.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5-1 kg blåmusslor, färska
  • 5 schalottenlökar
  • 3 vitlökar, klyftor
  • 2 stjälkselleri, grenar
  • 60 g smör
  • 8 dl Gueuzeöl
  • 2 dl vatten
  • 5 dl grädde
  • 4 kvistar timjan
  • 1 dl persilja, hackad (gärna slätbladig)
  • 3-5 msk fiskfond
  • vitpeppar
  • bröd, rostat

Gör så här

  1. Borsta av musslorna och ta av skägget. Skölj musslorna väl under rinnande kallt vatten.
  2. Släng alla skadade musslor. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng alla som inte sluter sig.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär sellerin i små bitar. Hacka persiljan.
  4. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslorna med marginal.
  5. Fräs lök- och sellerihacket tills de mjuknar men inte bryns, ca. 5 minuter på låg värme.
  6. Häll i öl och grädde, lägg i timjanskvistarna. Låt koka upp och koka i 1 minut.
  7. Smaka av med fiskfonden och nymalen vitpeppar. Tillsätt persiljan.
  8. Hit kan man förbereda en stund i förväg. Håll i så fall musslorna fortsatt kylda. Koka upp igen inför serveringen och fortsätt enligt nedan.
  9. Lägg i musslorna, lägg på lock och koka i 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Skaka kastrullen då och då. Rosta under tiden brödet. Släng alla musslor som inte öppnat sig.
  10. Servera genast, med rostat bröd till.