Moules gratinées

NYHET
Moules gratinées
Foto: Tv4

Moules gratinées

21 ingredienser

30 min

Servera en god förrätt bestående av gratinerade blåmusslor med persilje- och citronsmör vid nästa bjudning.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Örtolja

  • 1 dl spenat
  • 40 g ramslök, fryst och hackad
  • 1 knippe gräslök
  • neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • salt

Persilje- och citronsmör

  • 1 knippe persilja, plocka bladen och spara stjälkarna
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 citron, saften
  • 1 msk örtolja (från ovan)
  • salt

Musslor

  • 1 förp blåmusslor [ca 1 kg]
  • 1 bananschalottenlök, grovt hackade (1 stor eller 2 små)
  • 1 chilifrukt, grovt hackad
  • persiljestjälk (från smöret)
  • 2-3 dl Crémant (eller annat mousserande vin/vitt vin)

Servering

  • 50 g parmesanost, riven
  • pankoströbröd
  • picklad rödlök
  • gräslök
  • 1 baguette (eller annat ljust bröd)

Gör så här

Örtolja

  1. Koka upp lättsaltat vatten.
  2. Finhacka gräslök.
  3. Blanchera spenaten genom att lägga ner den i det kokande vattnet. Låt ligga i max en minut, lyft sedan upp den och lägg genast i ett isbad.
  4. Krama ur vätskan ur spenaten och lägg den i en behållare tillsammans med den frysta ramslöken och gräslöken.
  5. Häll över olja och en nypa salt.
  6. Mixa med stavmixer tills du får en jämn konsistens.
  7. Sila genom ett kaffefilter som är placerat i ett glas för att separera oljan.
  8. Ställ åt sidan.

Persilje- och citronsmör

  1. Hacka persiljan fint och blanda med smöret.
  2. Tillsätt vitlök, citronsaft, örtolja och salt. Blanda väl och ställ åt sidan.

Musslor

  1. Tvätta och rensa musslorna. Släng trasiga musslor eller de som inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Lägg musslorna i ett kallt saltbad så att de slänger sand och andra orenheter. Låt ligga i 1-2 timmar.
  3. Hetta upp en panna med lite olja.
  4. Fräs schalottenlök, chili och persiljestjälkar tills de är mjuka.
  5. Tillsätt musslorna och stek några minuter tills de öppnar sig.
  6. Häll på Crémant och låt sjuda kort.
  7. När de flesta musslorna har öppnat sig så ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
  8. Dela på musslorna och behåll det finaste skalet.
  9. Lossa musselköttet från muskeln för enklare servering.

Servering

  1. Lägg tillbaka musselköttet i skalen och toppa med en klick persilje- och citronsmör.
  2. Strö över riven parmesanost och panko.
  3. Gratinera i ugnen på 200 grader med grillfunktion tills smöret och osten har smält.
  4. Servera picklad rödlök och gräslök till samt stekt bröd penslat med persilje- och citronsmöret.
  5. Ringla slutligen över örtoljan.