Moules frites med tomat och curry

Moules frites med tomat och curry
Foto: TV4

Moules frites med tomat och curry

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

Moules frites - en favorit från Belgien! I det här receptet smaksätts grytan med tomat och curry och serveras med klassisk aioli.

Ingredienser

portioner

Tomatbas

  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 stjälkselleri, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 2 msk curry
  • 1 dl champagne (eller torrt vitt vin)
  • ca 800 g hela skalade tomater (gärna San Marzano)
  • 3 dl vatten
  • salt (efter smak)
  • strösocker (efter smak)

musslor

  • 2 kg musslor
  • 5 dl tomatbas
  • 4 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk stjälkselleri, skuren i bitar
  • 2 dl champagne

pommes frites

  • 1 kg potatis (gärna Bitjne)
  • frityrolja
  • salt (efter smak)

Aioli

  • 2 äggulor
  • 500 ml matolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • salt (efter smak)
  • citronsaft (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Gör så här

Tomatbas

  1. Fräs lök och selleri tills det är mjukt i oljan. Tillsätt smör och currypulver och låt steka cirka 3
  2. minuter tills curryn doftar kraftigt. Tillsätt champagne och reducera med hälften. Tillsätt
  3. sedan tomaterna. Krossa tomaterna med en sked i grytan. Tillsätt vatten och låt koka i ca 45
  4. minuter på låg värme. Mixa basen, och smaka av med salt och socker. Låt stå.

Musslor

  1. Tvätta musslorna noggrant och sortera bort trasiga eller döda. Är de öppna kan man knacka
  2. dem mot bänken för att se om de stänger sig. Fräs schalottenlök och blekselleri i lite matolja
  3. på medelvärme tills det mjuknat i en stor kastrull.
  4. Tillsätt musslorna och dra runt alltsamman i 1-2 minuter (viktig att få upp värmen i kastrullen). Häll på champagne/vinet och täck med lock. Sätt press på locket, detta gör att musslorna ångas på bästa sätt och ger mer buljong. Håll press i ca 3-5 minuter tills musslorna öppnat sig. Sila sedan vätskan genom en sil och tillsätt tomatbasen till musselspadet. Smaka av såsen med salt.
  5. Häll såsen över musslorna, tillsätt en näve hackad persilja och skaka runt. Servera genast.

Pommes frites

  1. Skär potatisen i stavar. Lägg i en djup kastrull och skölj med kallt vatten i 45 minuter. Ta upp potatisen med en hålslev och låt torka på hushållspapper.
  2. Hetta upp oljan till 130 grader och fritera potatisen i omgångar tills den blir genomskinlig (lite
  3. som stekt lök). Ta upp och låt torka på hushållspapper. Med fördel kan potatisen nu kylas ned i kylskåp över natten och sparas till serveringen.
  4. Vid fritering omgång två, så hetta upp oljan till 190 grader och fritera i omgångar tills potatisen är knaprig och gyllenbrun. Ta upp potatisen och salta den efter smak.

Aioli

  1. Lägg två äggulor i en bunke och tillsätt dijonsenapen. Droppa i oljan i en tunn stråle under hård vispning tills den börjar bli kladdig (ca ⅔ av oljan). Tillsätt vinäger och vispa ihop det hela. Fortsätt på samma sätt med resten av oljan och smaka av med citron samt salt och peppar. Aiolin ska vara vit i färgen och hård i konsistensen. Är den inte det kan man tillsätta ytterligare olja.