Moules frites med tomat och curry

2 röster
4

Moules frites - en favorit från Belgien! I det här receptet smaksätts grytan med tomat och curry och serveras med klassisk aioli.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Tomatbas

  • 2 msk lök, finhackad
  • 1 stjälkselleri, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 2 msk currypulver
  • 1 dl champagne eller torrt vitt vin
  • ca 800 g hela skalade tomater (gärna San Marzano)
  • 3 dl vatten
  • salt efter smak
  • socker efter smak

Musslor

  • 2 kg musslor
  • 5 dl tomatbas
  • 4 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk stjälkselleri, skuren i bitar
  • 2 dl champagne

Pommes frites

  • 1 kg potatis (gärna Bitjne)
  • frityrolja
  • salt efter smak

Aioli

  • 2 äggulor
  • 500 ml matolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • salt efter smak
  • citronjuice, efter smak
  • vitpeppar efter smak

Gör så här

  1. Tomatbas
    Fräs lök och selleri tills det är mjukt i oljan. Tillsätt smör och currypulver och låt steka cirka 3 minuter tills curryn doftar kraftigt. Tillsätt champagne och reducera med hälften. Tillsätt sedan tomaterna. Krossa tomaterna med en sked i grytan. Tillsätt vatten och låt koka i ca 45 minuter på låg värme. Mixa basen, och smaka av med salt och socker. Låt stå.
  2. Musslor
    Tvätta musslorna noggrant och sortera bort trasiga eller döda. Är de öppna kan man knacka dem mot bänken för att se om de stänger sig. Fräs schalottenlök och blekselleri i lite matolja på medelvärme tills det mjuknat i en stor kastrull.
  3. Tillsätt musslorna och dra runt alltsamman i 1-2 minuter (viktig att få upp värmen i kastrullen). Häll på champagne/vinet och täck med lock. Sätt press på locket, detta gör att musslorna ångas på bästa sätt och ger mer buljong. Håll press i ca 3-5 minuter tills musslorna öppnat sig. Sila sedan vätskan genom en sil och tillsätt tomatbasen till musselspadet. Smaka av såsen med salt.
  4. Häll såsen över musslorna, tillsätt en näve hackad persilja och skaka runt. Servera genast.
  5. Pommes frites
    Skär potatisen i stavar. Lägg i en djup kastrull och skölj med kallt vatten i 45 minuter. Ta upp potatisen med en hålslev och låt torka på hushållspapper.
  6. Hetta upp oljan till 130 grader och fritera potatisen i omgångar tills den blir genomskinlig (lite som stekt lök). Ta upp och låt torka på hushållspapper. Med fördel kan potatisen nu kylas ned i kylskåp över natten och sparas till serveringen.
  7. Vid fritering omgång två, så hetta upp oljan till 190 grader och fritera i omgångar tills potatisen är knaprig och gyllenbrun. Ta upp potatisen och salta den efter smak.
  8. Aioli
    Lägg två äggulor i en bunke och tillsätt dijonsenapen. Droppa i oljan i en tunn stråle under hård vispning tills den börjar bli kladdig (ca ⅔ av oljan). Tillsätt vinäger och vispa ihop det hela. Fortsätt på samma sätt med resten av oljan och smaka av med citron samt salt och peppar. Aiolin ska vara vit i färgen och hård i konsistensen. Är den inte det kan man tillsätta ytterligare olja.
7 mars 2018

Laddar fler recept