Moule marinière
Moule marinière
10 ingredienser
30 m
"Nyttig mat för fyra! Så här gör du musslor på Musselbarens vis." /Fredrik Eriksson och Janne Bark
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 1 morot
- 0,5 rotselleri
- 2 king solo vitlökar
- 2 chilifrukter (färsk)
- 2 msk rapsolja
- 4 dl vitt vin
- 3-4 kg blåmusslor (Bohuslänska, scanfjord)
- 3 dl vispgrädde
- ca 50 g persilja, hackad
Gör så här
- Finhacka lök, morot, rotselleri, vitlök och chili.
- Hetta upp rapsolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills de har fått fin färg.
- Tillsätt vin och reducera ner det tills kastrullen nästan är torr.
- Häll i musslorna och sätt på ett lock. Koka musslorna i ca 10–12 minuter.
- Plocka upp musslorna ur kastrullen och ställ åt sidan (behåll så mycket fond i kastrullen som möjligt).
- Koka upp fonden som är kvar. Tillsätt vispgrädde och en skvätt vitt vin. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter eller till önskad konsistens.
- Lägg upp musslorna i skålar eller på djupa tallrikar, häll över såsen och toppa med hackad persilja.