Torskbollar med gräddsås och spenat
Torskbollar med gräddsås och spenat
14 ingredienser
Härliga stora fiskbollar i krämig sås som barnen älskar! Recept från boken Monikas vardagsmat
Ingredienser
- 400 g torskfilé
- 0,5 förp bacon [ca 70 g]
- 1 bit färsk ingefära [ca 3 cm]
- 1 dl färska basilikablad
- 1 ägg (eller 1 msk potatismjöl)
- 3 klyftor vitlök, pressade
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
- Smör till pannan
- 1 förp babyspenat [ca 100 g]
- 0,5-1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 2 dl vispgrädde + 1/2 dl vatten
Till servering
- jasminris
- Körsbärstomater
Gör så här
- Tillred riset enligt anvisning på paketet.
- Knaperstek baconskivorna i en torr panna och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
- Skär fisken i bitar och lägg i en bunke.
- Grovriv ingefäran och pressa ur saften med handen ner i bunken.
- Grovhacka basilikabladen och tillsätt tillsammans med ägg eller potatismjöl.
- Mixa hastigt ihop till en grov smet.
- Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar.
- Forma 8–10 bollar och lägg på en vattensköljd skärbräda.
- Hetta upp 2 msk smör i pannan.
- Stek bollarna gyllene runtom, 4–5 minuter.
- Tillsätt nytt smör och lägg ner bladspenat och urkärnad, fint hackad chili.
- Fräs ytterligare 1 minut.
- Häll på grädden och vattnet.
- Låt puttra ytterligare 1 minut.
- Smaka av och servera med riset och halverade körsbärstomater.
- Bryt till sist knaperstekt bacon över.